Izrael do 2025. g. planira izvoziti svoj plin u Europu

Izrael namjerava do kraja 2025. godine početi isporučivati svoj plin za europsko tržište po novom plinovodu. O tome se preliminarni sporazum s Ciprom, Grčkom i Italijom planira potpisati u veljači 2019. godine, izjavio je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

Pretpostavlja se da bi se tim plinovodom mogao isporučivati i plin s ciparskih nalazišta. Četiri su zemlje o tome postigle sporazum nakon što su stručnjaci EU dali pozitivnu ocjenu toga projekta glede njegovih tehničkih i tržišnih karakteristika.

Prema početnim procjenama, izgradnja tog plinovoda, dugog 2,1 tisuću kilometara, koštala bi oko 6 milijardi eura. Cijevi bi se polagale dnom Sredozemnog mora na dubini do 3 tisuće metrara: od nalazišta u Izraelu do Cipra, a odande do Grčke i kroz njezin teritorij dalje do Italije.

Izraelski ministar energetike je izjavio, kako države sudionice projekta tijekom iduće godine, nakon konačnog potpisivanja sporazuma, moraju riješiti pitanje privatnog financiranja plinovoda. Izgradnja će trajati 4-5 godina i „ukoliko sve bude po planu, mi računamo, kako ćemo (Izrael) u 2024. ili 2025. g.postati dobavljač energetskih resursa  za Europu“, naglasio je Steinitz. Prema dogovoru četiriju država, ovom se projektu mogu priključiti i druge zemlje.

Podsjećamo: memorandum o razumijevanju o izgradnji ovog plinovoda Izrael, Cipar, Grčka i Italija potpisali su u prosincu 2017. godine u Nikoziji, a tom je činu nazočio i europski komesar po pitanju energetike i zaštite klime Miguel Arias Canete.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like