Izrael i Bahrein potpisali zajedničku deklaraciju. Reakcije različite.

Jučer su Kraljevstvo Bahrein i država Izrael, uz posredništvo SAD-a potpisali zajedničku deklaraciju o namjeri normalizacije međusobnih odnosa, priopćeno je u Bijeloj kući. To se dogodilo svega nekoliko tjedana nakon što su sporazum o međusobnom priznanju dogovorili Izrael i UAE (još ga treba pretočiti u pismenu tj. službenu formu). Navedenom deklaracijom i naknadnim sporazumom Izrael i Bahrein uspostavit će diplomatske i trgovinske odnose, a surađivat će i u sferi sigurnosti.

Predsjednik SAD-a Donald Trump s tim u svezi je na svom tvitu napisao kako se radi o „još jednom povijesnom napretku“, dok su bliskoistočne zemlje, ovisno o svojim odnosima sa SAD-om, izrazile emocije – od velikog zadovoljstva, preko opreza do oštrih osuda (ovo posljednje stiže, očekivano, najprije od Irana i Turske).

A od onih koji ukazuju na oprez, izdvajamo izjavu jordanskog ministra vanjskih poslova, s obzirom, kako je ta zemlja, uz Egipat, donedavno bila i jedina arapska država koja je normalizirala odnose s Izraelom, koja s njim neposredno i graniči, i svakako ima iskustva u tome – što spomenuti potez za nju znači. Ministar Aiman al-Safadi tim je povodom jučer izjavio slijedeće: „Izrael mora kardinalno promijeniti svoju politiku nakon normalizacije odnosa s Bahreinom i UAE… Došao je red na Izrael da učini čvrsti korak prema miru i završi nezakonitu okupaciju palestinskih zemalja.“ Također je naglasio kako, „neovisno o uspostavi odnosa s arapskim državama, Izrael još uvijek nastavlja okupaciju i poduzima korake koji potkopavaju temelje na kojima se zasniva mirovni proces“. Palestinsko pitanje središte je arapsko-izraelskog sukoba i „ bez njegovog pravednog rješenja kroz realizaciju prava Palestinaca na uspostavu svoje države sa svojim glavnim gradom Istočnim Jeruzalemom nemoguće je postići stabilnost na Bliskom istoku“. Safadi je zaključio, kako je „mir strateški izbor za Jordan, Palestince i Arape“.

Zoran Meter: Trump mirovnim planom posvađao Bliski istok

 





Komentari

komentar

You may also like