Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre

Prekid vatre između izraelske vojske i palestinskih oružanih formacija u pojasu Gaze stupio je na snagu u petak u 02:00 sati po lokalnom vremenu. Primirje je postignuto aktivnim posredovanjem Egipta nakon 11 dana razmjene raketnih udara. U četvrtak navečer, izraelski uži vojno-politički kabinet na posebnom je sastanku jednostrano odobrio prekid vatre, a na isto je pristao i Hamas uz posredovanje Kaira.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi naložio je da slanje dvaju sigurnosnih izaslanstava na palestinska područja i u Izrael kako bi radili na provedbi prekida vatre, objavila je egipatska televizija Kanal 1, koja izvješćuje kako je “primirje postignuto zahvaljujući egipatskom posredovanju”.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki izjavio je da bi bio sretan da Izrael prihvati prekid vatre, ali da to nije dovoljno: ključno pitanje je Jeruzalem.

“Izrael, kao i uvijek, pokušava izbjeći zajedničko primirje kako ne bi izrazio priznanje druge strane. Ali možda će pristati i na jednostrani prekid vatre. Dobro je što će ovaj pokolj, ova agresija, ovaj napad prestati”, rekao je al-Maliki, govoreći na marginama sastanka Glavne skupštine UN-a o Izraelu i Palestini.

„Dobro je što će palestinski narod od preko 2 milijuna moći spavati znajući da će im sutra biti svjetlije. Ali to nije dovoljno. To nije dovoljno. Glavni problem koji je započeo cijelu ovu epizodu je Jeruzalem ”, naglasio je ministar. Prema njegovim riječima, palestinska strana “ne može zaboraviti Jeruzalem, sveta mjesta, veliku džamiju, koje su izraelski vojnici svakodnevno skrnavili”. Podsjetio je na politiku iseljavanja koju su vodile izraelske vlasti i optužio ih da žele “izbrisati multikulturalni, multireligijski karakter grada Jeruzalema”, oduzimajući mu muslimanski, palestinski, arapski i kršćanski karakter.

Vojno krilo Hamasa Brigada Al-Qassam u četvrtak navečer, 20. svibnja, na svojoj je web stranici objavila kako priprema raketni udar velikih razmjera na ćitav Izrael, ali da je u svezi predstojećeg prekida vatre odgodilo ovaj plan. “Jasno kažemo: pripremili smo se za napad koji bi zahvatio cijelu Palestinu od Haife do Ramona, ali obustavili smo ovaj raketni napad velikih razmjera na neprijatelja zbog činjenice da smo pristali na prekid vatre kako bismo nadzirali neprijateljsko ponašanje”, rekao je u  glasnogovornik “Brigada Al-Qassam ” Abu Ubeida.





Postoje informacije da je Hamas izvijestio libanonski Hezbollah o svom dogovoru o prekidu vatre s Izraelom.

Izraelski Channel 12 tvrdi da je Hamas posljednjih sati pooštrio svoju pregovaračku poziciju, zahtijevajući da Izrael sudjeluje u obnovi sektora nakon devastacije nanesene zračnim napadima, te “iznoseći zahtjeve o Brdu hrama i Jeruzalemu koje Izrael očito neće ispuniti“.

Broj palestinskih žrtava u Gazi od 10. svibnja porastao je na 232, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva. Ubijeno je 65 djece,a ozlijeđeno više od 1.900 stanovnika te palestinske enklave.





Prema izraelskoj strani, više od 120 ubijenih bili su pripadnici Hamasa, a više od 25 militanati organizacije Islamski džihad koja djeluje u tom sektoru. IDF kaže da su neke od civilnih žrtava u Gazi bile žrtve raketa i minobacačkih granata radikalnih skupina koje su pale i eksplodirale u Gazi.

Dvanaest osoba, uključujući petogodišnjeg dječaka i 16-godišnjakinju, ubijeni su u Izraelu tijekom raketnih napada iz Gaze.

 

Komentari

komentar

You may also like