Izrael i Hamas postigli primirje

U petak u jutro, 10. kolovoza, počelo je djelovati novo primirje između Izraela i palestinskog Hamasa u pojasu Gaze. Ono je posljedica egipatskog posredništva nakon što su prethodnog dana trajali intenzivni vojni sukobi.

Prema podatcima izraelskih vojnih izvora, u noći s četvrtka na petak s palestinske strane nisu ispaljivane rakete, minobacačke granate i druga vojna sredstva, a izraelska se vojska također suzdržala od napada na položaje i objekte Hamasa u pojasu Gaze.

Hamasova televizija „Al-Aksa“ kasno na večer priopćila je o uspstavi nove obustave vatre „na temelju uzajamnog suzdržavanja od napada“ na granici s Izraelom, o čemu je sporazum postignut uz posredništvo egipatskih tajnih službi.

Podsjećamo: stanje u Gazi naglo se pogoršalo u srijedu, 8. kolovoza, kada su palestinski borci počeli intenzivne napade na južne zone Izraela. Prema podatcima izraelske vojske, Hamasovi borci su tijekom posljednja dva dana na Izrael ispalili 180 raketa i minobacačkih granata. Kao odgovor, izraelsko zrakoplovstvo je u četvrtak uništilo oko 150 hamasovih vojnih ciljeva u Gazi. Još ranije izraelsko zrakoplovstvo izvršilo je napad na 12 objekata u pojasu Gaze, između njih i na tvornicu za proizvodnju betonskih blokova za izgradnju tunela. Osim toga, izvršen je napad na podvodni tunel koji se koristi za napade s mora na izraelsku obalu. Napadnuta je i tvornica za proizvodnju komponenti za rakete, kao i vojni kompleks za logistiku i komunikacije.

S druge strane, Hamasovi borci na Izrael su ispalili oko 70 raketa, od kojih je 11 bilo uništeno sustavima izraelske PRO i PZO obrane.
Palestinski mediji iznose obratne činjenice, navodeći, kako su rakete na Izrael ispaljivane kao odgovor na napade izraelske strane, u kojima je poginulo dvoje Palestinaca.

Sve se ovo događa u vrijeme dok traju intenzivne političke konzultacije u regiji vezane uz novi Trumpov bliskoistočni plan, čij je najvažniji dio konačno riješenje palestinskog pitanja, a kojemu se sami Palestinci oštro protive. Zanimljivo je i to, da se tim planom navodno nastoji razbiti palestinsko jedinstvo (koje je ionako već dovoljno razjedinjeno s obzirom na Gazu, kojom upravlja Hamas s jedne i Zapadne obale i međunarodno priznate vlade palestinske samouprave u Ramallahu s druge strane) i postići „separatni“ mir s Hamasom za pojas Gaze, nudeći mu, zauzvrat, veliku ekonomsku pomoć i izgradnju infrastrukturnih objekata u čemu bi pomogla Saudijska Arabija i Egipat. Vlada Palestinske samouprave u Ramallahu takvom se pristupu oštro protivi, i općenito, ne pristaje na Trumpov plan zbog njegovog „prethodnog svrstavanja“ na izraelsku stranu priznanjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela u prosincu prošle godine, kao i nedavnim otvaranjem zgrade američkog veleposlanstva u tom gradu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like