Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose!

U ponedjeljak, 1. veljače, Izrael i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose, a svečanost njihovog potpisivanja održana je posredstvom video-linka zbog epidemioloških razloga povezanih s pandemijom koronavirusa Covid-19, koji su spriječili kosovsku delegaciju da otputuje u Jeruzalem. O tome izvješćuje britanski Reuters.

Tijekom potpisivanja dokumenata, izraelska ministrica vanjskih poslova Gabi Ashkenazi izjavila je kako su veze koje se uspostavljaju s Kosovom “povijesne” i “odražavaju promjene u regiji, u odnosima arapskog i muslimanskog svijeta s Izraelom”. Kazala je kako je zaprimila službeni zahtjev  Kosova za otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu, koje će, kako se nadaju, s radom početi do kraja ožujka.

Samo su dvije države do sada – Sjedinjene Države i Gvatemala – otvorile svoja veleposlanstva u Jeruzalemu, dok su se  Malavi i Honduras obvezali to učiniti. Naime brojne svjetske države i dalje zadržavaju svoja veleposlanstva u Tel Avivu, ne želeći se zamjerati arapskim i drugim muslimanskim zemljama koje osuđuju izraelsko proglašavanje Jeruzalema svojom prijestolnicom. Trumpova administracija bila je prva koja je priznala Jeruzalem kao izraelski glavni grad, a to je učinila u prosincu 2017. g. uz oštro protivljenje gotovo čitave međunarodne zajednice s obzirom na službeni stav UN-a po tom pitanju.

Odluka o međusobnom priznanju Kosova i Izraela donesena je prošlog rujna na već čuvenom i po mnogo čemu neobičnom summitu čelnika Kosova i Srbije u Bijeloj kući u nazočnosti tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Beograd je također pristao preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, što, međutim, do sada nije učinio.

 

 





Komentari

komentar

You may also like