Izrael i Libanon potpisali sporazum o pomorskoj granici uz posredovanje SAD-a

Izraelski i libanonski čelnici potpisali su u četvrtak značajan sporazum uz posredovanje SAD-a o pomorskoj granici, što predstavlja diplomatski odmak od višedesetljetnog neprijateljstva i otvara put prema istraživanju energetskih izvora na dnu mora u tom području, prenosi Reuters.

Libanonski predsjednik Michel Aoun potpisao je pismo odobrenja sporazuma u Baabdi, nakon čega je uslijedio potpis izraelskog premijera Yaira Lapida u Jeruzalemu. Ceremonija primopredaje između delegacija sastavljenih od nižerangiranih dužnosnika održat će se u bazi mirovnih snaga UN-a u Nakuri uz granicu. Lapid je pozdravio dogovor kao “veliko postignuće”, a libanonski pregovarač Elias Bou Saab rekao je on označava početak “nove ere” između dviju zemalja.

Izrael i Libanon i dalje su formalno u ratu. Sporazum uklanja jedan izvor potencijalnog sukoba između Izraela i libanonske šijitske militantne skupine Hezbolah koju podržava Iran i mogao bi pomoći u ublažavanju gospodarske krize u Libanonu.

Nakon sastanka s predsjednikom libanonskog parlamenta Nabihom Berijem, Amos Hochstein, američki izaslanik koji je posredovao u pregovorima, rekao je novinarima kako očekuje da će se sporazum održati čak i ako dođe do promjene vlasti u Izraelu i Libanonu. Hochstein se referirao na nadolazeće izbore u Izraelu 1. studenoga i kraj Aounova mandata 31. listopada, dodavši da se dogovora treba držati “bez obzira na to tko bude ubrzo izabran za sljedećeg predsjednika Libanona”.

Otkriće energenata u moru – iako samo po sebi nije dovoljno za rješavanje dubokih ekonomskih problema Libanona – gospodarski bi pomoglo Libanonu i jednog dana vjerojatno ublažilo paralizirajuće nestašice struje u zemlji.

“Ne događa se svaki dan da neprijateljska zemlja prizna državu Izrael u pisanom sporazumu”, rekao je Lapid svojoj vladi. Aoun je ipak inzistirao da sporazum neće polučiti normalizaciju odnosa između Libanona i Izraela.

Komentari

komentar





You may also like