Izrael i Maroko potpisali vojni sporazum

Izrael i Maroko potpisali su danas sporazum o obrani prilikom prvog službenog posjete ministara obrane Benny Gantza  ovom sjevernoafričkom kraljevstvu. Memorandum o razumijevanju potpisali su Gantz i njegov marokanski kolega Abdellatif Loudiyi i postavlja čvrst okvir sigurnosne suradnje između dviju zemalja u područjima obavještajne službe, industrijske suradnje i vojne obuke, piše The Jerusalem Post.

“Upravo smo potpisali memorandum o obrambenoj suradnji s Marokom. To će nam omogućiti da radimo na zajedničkim projektima i promoviramo industrijsku suradnju”, rekao je Gantz, dodajući da “odnose između Izraela i Maroka treba proširiti i unaprijediti”. Tijekom susreta dvojice ministara obrane Gantz je također ponovio važnost pojačane bilateralne suradnje u svjetlu razvoja prijetnji na Bliskom istoku i sjevernoj Africi te izrazio nadu da će biti još zemalja koje će potpisati sporazume o normalizaciji s Izraelom. 

Prema izvješću Haaretz-a, vojne veze između Izraela i Maroka prvenstveno uključuju obavještajnu suradnju i trgovinu oružjem. U lipnju je marokanski C-130 sletio u Izrael, što je prvi put da je letjelica koja pripada toj sjevernoafričkoj zemlji sletjela u židovsku državu kako bi sudjelovala u međunarodnoj vježbi. Jeruzalem i Rabat ponovno su uspostavili veze prema Abrahamovom sporazumu zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom i normalizirali odnose prošlog prosinca. Sporazum je inicirao tadašnji američki predsjednik Donald Trump. Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid posjetio je Maroko u kolovozu i inaugurirao izraelsku diplomatsku misiju u Rabatu. Tijekom svog dvodnevnog posjeta, Lapid se sastao sa svojim kolegom Naserom Bouritom i uručio mu poziv predsjednika Isaaca Herzoga da kralj Mohammed VI posjeti Izrael.

Komentari

komentar

You may also like