Izrael i SAD osnivaju bliskoistočnu verziju NATO-a? Oglasili se iz Hezbolaha i Jordana

Rastuća vojna i nuklearna snaga Irana, zajedno sa željom Washingtona da smanji ruski i kineski utjecaj u naftom bogatim državam Zaljeva, potaknula je intenzivne naporee diplomacije posljednjih mjeseci koji bi mogli dovesti do velikih promjena na Bliskom istoku.

Proteklih tjedana pojavila su se mnoga izvješća o tome da bi uskoro mogao biti najavljen vojni savez tijekom posjeta Joea Bidena regiji sljedećeg mjeseca. Naime, u petak je jordanski kralj Abdulah II rekao za CNBC da će podržati stvaranje bliskoistočnog saveza sličnog NATO-u, rekavši: “Ja bih bio jedan od prvih ljudi koji će podržati bliskoistočni NATO”. Međutim, napomenuo je: “Cilj ovakve misije mora biti vrlo, vrlo jasnan. Inače, zbunjuje sve”. Šire gledano, rekao je Abdullah, nacije u regiji koje se suočavaju sa sličnim prijetnjama moraju raditi zajedno.

U ponedjeljak je izraelski ministar obrane Benny Gantz objavio da se Izrael kreće s onime što je nazvao Bliskoistočni protuzračni obrambeni savez (MEAD), što je regionalna mreža protuzračne obrane koju predvode SAD i koja uključuje “neke arapske zemlje”. Iako Gantz nije imenovao o kojim arapskim zemljama se radi, analitičari špekuliraju da bi MEAD mogao uključivati UAE, Saudijsku Arabiju, Bahrein, Katar, Kuvajt, Egipat i Jordan. Gantz je MEAD opisao kao samo “prvi element” zajedničke vizije koja bi trebala se trebala “suočiti s pokušajima Irana da napadne zemlje regije korištenjem raketa, krstarećih projektila i bespilotnih letjelica”, prenosi The Times of Israel.

Danas se po ovom pitanju oglasio i Hezbolah, pokret sa sjedištem u Libanonu koji surađuje s Iranom i “smrtni” je neprijatelj Izraelu. Jedan od čelnika Hezbolaha Sheikh Naeem Qasim tvrdi: “Osvrćući se na napore nekih arapskih zemalja koje prave kompromis sa cionističkim režimom da formiraju vojne saveze s njihovim režimom, mi takve prijetnje zapravo smatramo praznom retorikom. Međutim, mi smo potpuno spremni. Danas smo u jakoj poziciji s našim saveznicima u Palestini”. Nadalje, istaknuo je neposrednu potporu Irana prema Palestini. Napomenuo je da je cilj svih zapadnih politika nastaviti okupaciju Palestine,  uz tvrdnju da je “neprijatelj krenuo iz Palestine kao polazne točke za dominaciju regijom sve do Perzijskog zaljeva. “Smiješno je da Sjedinjene Države proglase tzv. bliskoistočni NATO koji uključuje arapske države čija je izvršna kontrola u rukama izraelskog režima”, naglasio je. “Ovaj savez će ih sve osramotiti”, dodao je, prenosi Al Mayadeen.

Komentari

komentar





You may also like