Izrael i SAD zabrinuti istekom emberga na oružje Iranu i njegovim nuklearnim programom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u srijedu, 30. lipnja, kako je nužno uvesti dodatne sankcije protiv Irana, da bi se Teheranu onemogućilo stvaranje atomskog naoružanja. To je izjavio uoči svoga sastanka s posebnim predstavnikom SAD-a za Iran Brianom Hookom (info: The Jerusalem Post). Netanjahu je kazao kako se više ne smije čekati do trenutka kada će Iran učiniti napredak prema nuklearnom oružju, „jer će tada biti prekasno za sankcije”.

Foto: američki službenik iz State Departmenta Brian Hook

Ali ovdje definitivno moramo ukazati kako je sada vrlo licemjerno iskazivati zabrinutost zbog nastavka razvoja iranskog nuklearnog programa, u uvjetima kada su sporazum o njegovu ograničenju de facto poništile same SAD-e svojim jednostranim povlačenjem (što je podržao Izrael), bez obzira na protivljenje svih ostalih država supotpisnica koje su pritom upozoravale Washington upravo na slijedeći scenarij: Iran više neće imati razloga zapravo se jedini pridržavati slova „mrtvog“ nuklearnog sporazuma u uvjetima kada su mu zbog američkog odustajanja Washington vratio stare i nametnuo nove gospodarske i financijske sankcije. Štoviše, poglavito u uvjetima kada se njima u određenom (za sada više samo političkom obliku) sve više priključuju i ključne europske zemlje – supotpisnice toga sporazuma, koje ga, formalno, nisu napustile.

A jedna od glavnih tema predstojećeg razgovora premijera Benjamina Netanjahua i spomenutog američkog službenika iz State Departmenta bit će nastojanje SAD-a da u Vijeću sigurnosti UN-a osigura nastavak međunarodnog embarga na izvoz oružja Iranu, koji istječe u listopadu ove godine, a čijem se produljenju protive Rusija i Kina.

Brian Hook je u tom smislu izjavio slijedeće: „Za četiri kratka mjeseca Iran može slobodno uvoziti lovačke zrakoplove, jurišne helikoptere, vojne brodove, podmornice, topničke sustave velikoga kalibra. Tada će Iran moći reeksportirati to oružje i njegovu tehnologiju svojim povjerljivim osobama (na Bliskom istoku), poput (libanonskog) „Hezbollaha“, palestinskog „Islamskog džihada“ i Hamasa, šijtskim pobunjenicima u Iraku, mreži boraca u Siriji i Bahreinu, i hutima u Jemenu.“
A Netanjahu je, dalje, kazao, kako Iran laže i da on nastavlja svoj tajni program o razvoju atomskog oružja, pričemu brani pristup inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju, a uz to nastavlja svoju agresiju po čitavom Bliskom istoku. Netanjahu je po tom pitanju kritizirao pasivnost najvećeg dijela međunarodne zajednice, koja, „što je još gore, ulazi u urotu s Iranom“, pričemu, naravno, nije zaboravio zahvaliti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji za do sada usvojene mjere protiv Teherana.

 

 

Komentari

komentar

You may also like