Izrael i Slovačka sklopili ugovor o kupnji radara

Slovačko Ministarstvo obrane naručilo je od Izraela radarske sustave u iznosu od oko 150 milijuna eura, izvješćuju mediji pozivajući se na izraelsko ministarstvo obrane.

Ugovor će uključivati ​​transfer tehnologije iz Izraela u Slovačku, kao i industrijsku suradnju dviju zemalja. Njegovu provedbu provest će Ured za međunarodnu obrambenu suradnju izraelskog ministarstva, a radarske komponente izrađivat će se u suradnji s obrambenim tvrtkama u Slovačkoj pod profesionalnim vodstvom IAI.

Prema riječima Yoava Turgemana, predsjednika uprave proizvođača radara „ELTA Systems“, ranije je oko 130 takvih radarskih sustava bilo isporučeno u Češku, Mađarsku, a već rade u SAD-u, Kanadi i Izraelu.

“Čestitam izraelskom Ministarstvu obrane i osoblju IAI-a na još jednom značajnom postignuću, koje odražava superiorne sposobnosti izraelske vojne industrije, kao i jačanje izraelskih odnosa i suradnje sa zemljama NATO-a”, izjavio je izraelski ministar obrane Beni Gantz.

Prema njegovim riječima, takvi sporazumi o tehnologiji i nabavi “dio su sigurnosnog koncepta Izraela i posebno su važni za izraelsku otpornost u ovom trenutku zbog ekonomskog utjecaja pandemije Covid-19”.

Podsjećamo: izraelski višenamjenski radar testiran je u borbenim uvjetima i ima značajno operativno iskustvo širom svijeta. Otkriva i klasificira prijetnje u zraku i pruža kritične podatke koji omogućuju sustavima istovremenu neutralizaciju više prijetnji. Planirano je da ovi sustavi komuniciraju s NATO obrambenim sustavima. Slovačka vlada objavila je natječaj za nabavu 17 pokretnih radara početkom 2015. godine. Cilj projekta bio je zamijeniti zastarjeli analogni P-37 do 2020. godine. Cijena nabave tada se procjenjivala na 60 milijuna eura.





Komentari

komentar

You may also like