Izrael i Turska obnavljaju pune diplomatske odnose

Izrael i Turska odlučili su obnoviti pune diplomatske veze te će imenovati veleposlanike nakon stalnog poboljšanja odnosa, objavio je u srijedu ured izraelskog premijera Yaira Lapida.

“Unapređenje odnosa pridonijet će produbljivanju veza između dvaju naroda, širenju gospodarskih, trgovinskih i kulturnih veza te jačanju regionalne stabilnosti”, stoji u priopćenju nakon razgovora Lapida i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Dvije su zemlje jedna drugoj protjerale veleposlanike 2018. nakon što su izraelske snage tijekom prosvjeda na granici s Gazom protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu ubile 60 Palestinaca. Posjet Turskoj izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u ožujku, nakon kojeg su uslijedili službeni posjeti oba ministra vanjskih poslova, pomogao je poboljšanju odnosa nakon više od desetljeća napetosti. “Odlučeno je da se razina odnosa dviju država ponovno podigne na razinu punih diplomatskih veza te da se vrate veleposlanici i generalni konzuli dviju država”, stoji u priopćenju. Ovaj sporazum, u trenutku kada Izrael pokušava poboljšati veze s regionalnim silama, dogovoren je dvije godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma kojim su normalizirali odnosi Izraela s Bahreinom, Ujedinjenim Arapaskim Emiratima i Marokom.

Turska će “nastaviti braniti” Palestince unatoč potpunom obnavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom, rekao je u Ankari turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. “Nastavit ćemo braniti prava Palestinaca, Jeruzalema i Gaze”, izjavio je šef turske diplomacije na tiskovnoj konferenciji u povodu izraelske najave obnove punih odnosa i povratka njihovih veleposlanika. “Važno je da se naše poruke (o palestinskom pitanju) prenose izravno preko veleposlanika”, rekao je Cavusoglu, potvrdivši skoro imenovanje turskog veleposlanika u Tel Avivu.

Izraelski ministar: Naše veze s arapskim partnerima pomažu u odvraćanja Irana





Komentari

komentar

You may also like