Izrael i UAE zajedno razvijaju moćni sustav protiv dronova

Nakon što su prošle godine Izrael i Ujedinjeni Arapski emirati (UAE), pod posredstvom američkog predsjednika Donalda Trumpa, normalizirali odnose, došlo je do iznimne suradnje između te dvije zemlje u obrambenoj sferi.

Tako su, prošloga tjedna vojna kompanija EDGE, iz UAE-a, i Izraelska zrakoplovna industrija (IAI), koja je najveći izraelski proizvođač zrakoplova i drugih letjelica, potpisali Memorandum o razumijevanju, s ciljem razvijanja sofisticiranog sustava protiv dronova C-UAS (Counter-Unmanned Aircraft System).

Izrael je poznat kao jedan od najuspješnijih svjetskih proizvođača dronova, dok je UAE ranije razvijao sustave protiv dronova. Sada su odlučili “udružiti” iskustva i znanje kako bi razvili sustav protiv dronova.

Podsjetimo, početkom 2021. je kompanija iz Dubaija Cusp Technologies razvila sustav za obranu protiv napada dronova koji se oslanja na korištenje magnetskih zraka. Sistem stvara “magnetski štit” kojim odvraća napade dronova, bilo da se njima aktivno upravlja ili imaju programiranu rutu

Izrael također proizvodi više iznimno učinkovitih proturaketnih sustava, poput “Željezne kupole”, “Davidove praćke” i “Strijele”
“IAI je ponosan što će udružiti snage s EDGE-om kako bi pružio UAE-u i široj regiji jedinstvenu i naprednu soluciju u onome što je ključno područje ekspertize za IAI. Ovaj memorandum o razumijevanju služi kao odskočna daska za dodatno poslovanje i strateške odnose između naših zemalja te će unaprijediti suradnju za R&D (istraživanje i razvoj, op.a) te za tehnološku inovaciju”, kazao je čelnik IAI-a Boaz Levy, prenosi Al Defaiya.

Tvrtka iz UAE-a razvila ‘magnetski štit’ protiv napada dronova

Komentari

komentar

You may also like