Imenovana istražna komisija zbog navodne korupcije B. Netanjahua oko kupnje njemačkih podmornica

Izraelski ministar obrane i budući premijer te zemlje Benny Gantz, koji će na rotacijskoj osnovi u studenom 2021.g. zamijeniti sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua, imenovao je istražnu  komisiju za utvrđivanje činjenica vezanih za kupnju njemačkih podmornica prije nekoliko godina. Ovaj će potez još više zaoštriti međusobne odnose dviju dominantnih osobnosti čije političke opcije čine koalicijsku vladu.

Radi se o kupnji triju podmornica i pet vojnih brodova za izraelsku vojsku od strane njemačke tvrtke Thyssenkrupp za iznos od 2 milijarde dolara, a posao je postao predmetom velikog korupcijskog skandala (djelo 3000) u kojem je osumnjičeno, osim Netanjahua, još 7 poslovnih ljudi. Netanjahuova stranka Likud ovaj je Gantzov potez osudila, a lokalni analitičari sve to smatraju još jednim korakom prema prijevremenim izborima (info: portal Ynet).

Gantz je na čelo istražne komisije izabrao bivšeg suca okružnog suda u Tel Avivu Amnona Strashnova, koji je u karijeri također bio i vojni tužitelj i sudac vojnoga suda. Komisija će u istražnom procesu saslušati bivšeg premijera i bivšeg ministra obrane Ehuda Baraka, sadašnje visoke časnike izraelske vojske, kao i bivšeg načelnika vojno-političkog odjeka Ministarstva obrane Amosa Gilada i još neke osobe koji su zajedno s navedenima imale zadaću pomoći u donošenju odluke vlade o sklapanju posla s njemačkom tvrtkom.

Komisija će provjeriti odluke koje je donio Benjamin Netanjahu, dio kojih je, kako se sumnja, on skrio od izraelskog obrambenog sustava. Istraživat će se i razlog, zašto je posao s Thyssenkruppom proširio s podmornica i na brodove, kojih je za izraelske potrebe već bilo dostatno.

Komentari

komentar
You may also like