Izrael indirektno priznao napade na Iran, Teheran optužuje Izrael za „nuklearni terorizam“

Nesreća u nuklearnom postrojenju u Natanzu (vidi poveznicu ispod teksta) bila je rezultat “napada” i manifestacije “nuklearnog terorizma”, izjavio je u ponedjeljak, 11. travnja, potpredsjednik Irana i čelnik Organizacije za atomsku energiju te zemlje Ali Akbar Salehi (naslovna foto).

“Iran, osuđujući ovu podlu akciju, naglašava da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju moraju suprotstaviti ovom nuklearnom terorizmu”, izjavio je Salehi na iranskoj televiziji.

Nesreću je okarakterizirao kao, “neuspjeh protivnika pregovora o ukidanju sankcija Iranu” i naglasio kako Teheran zadržava pravo poduzimanja odgovarajućih mjera.

Podsjećamo: načelnik stožera izraelske vojske general-bojnik Aviv Kohavi nagovijestio je umiješanost židovske države u napade na iranske ciljeve, kazavši slijedeće: “Izraelske akcije na Bliskom istoku nisu skrivene od očiju naših neprijatelja. Promatraju nas, vide naše mogućnosti i pažljivo razmatraju svoje sljedeće korake.” O tome je 11. travnja izvijestio The Times of Israel.

Najava Aviva Kohavija došla je samo nekoliko sati nakon vijesti iz Irana da je njegovo nuklearno postrojenje u Natanzu (regija Isfahan) imalo problema s distribucijom električne energije, a nekoliko dana nakon što su izraelske specijalne postrojbe, kako tvrde zapadni i bliskoistočni mediji, koristili mine tijekom napada na iranski brod u Crvenom moru. Navodno se radilo o magnetnoj mini koja se pričvrstila za trup iranskog broda.

Iran je počeo odgovarati na ovakve poteze Izraela napadnima na izraelske trgovačke brodove (navodno su, prema izvješćima izraelske strane, posljednjih tjedana napadnuta dva izraelska broda, što Teheran službeno negira). Američki medij The Wall Street Journal nedavno je izvijestio kako je Izrael, od uvođenja protuiranskih sankcija od strane bivše američke administracije na čelu s Donaldom Trumpom, izvršio najmanje deset napada na iranske trgovačke brodove i tankere u Crvenom moru. Izrael tradicionalno ne komentira ovakve vijesti tj. niti ih potvrđuje niti negira.
Trenutačno se u Beču odvijaju posredni američko-iranski razgovori o povratku SAD-a u nuklearni sporazum s Iranom i ukidanju dijela američkih sankcija uvedenih protiv Teherana. Izrael je, uz Saudijsku Arabiju i UAE, zemlja koja se najviše protivi povratku SAD-a u navedeni sporazum, u formi kakav je on izvorno bio.

Incident u iranskom nuklearnom postrojenju. Izraelski trag?

 

Komentari

komentar
You may also like