Izrael ipak šalje vojsku na granicu s Gazom!

“Trupe se kreću prema granici”- potvrdio je glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus za BBC. Jutros smo pisali o tome da je takav prijedlog na razmatranju. Sada je dobio i službeno “zeleno svjetlo”, a trupe se već premještaju.

Takvom zapovjedi se u dosadašnji sukob uključuju kopnene snage i pješaštvo. Odluku je Conricus objasnio kao “potez za pripravnost”. Uz trupe koje već idu prema granici, pozvano je i 3000 vojnika iz pričuvanih snaga (rezervista) kako bi bili spremni za “sve eskalacije”. Glasnogovornik vojske rekao je kako su vojnici u procesu “pripreme za borbu”.

Unatoč mobilizaciji i premještanju vojske, još nije jasno hoće li vojska stati na granici ili će ući u pojas Gaze. Moguće je da će vojna sila na granici biti samo upozorenje i prijetnja Palestini. Granice Gaze ionako su već strogo kontrolirane ogradama, kamerama i graničnom policijom. S druge strane, kopnena invazija IDF-a unutar Gaze bio bi riskantan potez kojeg bi osudila međunarodna zajednica. Iako su teroristički napadi i povremena raketiranja (ne na razini kao sada) vijest skoro svake godine, kopnene intervencije vojske unutar Gaze dogodile su se samo dva puta (2009. i 2014.) 

Komentari

komentar

You may also like