Izrael izvršio prve zračne napade na Libanon u zadnjih 7 godina

S teritorija južnog Libanona drugi dan za redom su ispaljene rakete na susjedni Izrael. Jučer su tri rakete ispaljena na Izrael od čega su dvije pale na područje grada Kiryat Shmona. Jutros su ispaljene nove rakete iz južnog Libanona, tvrdi izraelskog ratno zrakoplovstvo, a prenosi AFP.

Izrael je uzvratio. Jučer je IDF granatirao područje Libanona. Libanonske vlasti tvrde da je na njihov teritorij palo 92 granata. Ljudskih žrtava, na sreću, nema, ali suše i vrućine su pogodovale nastanku nekoliko manjih požara uslijed pada granata.

No, Izrael nije stao samo na artiljerijskim napadima. Izraelski borbeni avioni napali su jutros rampe za lansiranje raketa.

Izraelska vojska izvijestila je da su njezini borbeni avioni u odgovoru na raketnu vatru pogodili lansirna mjesta s kojih su ispaljene rakete na Izrael i infrastrukturu koja se koristi za terorizam.

Hezbolahova televizija Al-Manar izvijestila je da su izraelski borbeni avioni izveli dva napada na mete u predgrađu libanonskog grada Mahmudija, oko 12 kilometara od izraelske granice.

IzraeIski avioni godinama rutinski napadaju vojne ciljeve u Palestini i Gazi ili iranske ciljeve u Siriji. Ipak, ovo je prvi puta nakon 2014. da je ratno zrakoplovstvo napalo ciljeve na teritoriju Libanona.





Zašto se baš sada događa ovaj sukob? Razloga može biti nekoliko. Kao prvo, Hezbolah je u direktnom kontaktu s Iranom. Napetosti između Irana i Izraela su trenutno velike zbog napada dronovima na tanker koji ima veze s Izraelom.

Osim toga, u Libanonu se događa nekoliko procesa. Jučer se obilježila obljetnica velike eksplozije u Beirutu. Narod Libanona je nezadovoljan vlastima jer ne procesuiraju krivce. Izbio je veliki prosvjed. Osim toga, Libanon je dobio i novog premijera i događa se smjena vlasti. Za kraj, Libanon je u dubokoj ekonomskoj krizi. Zbog svega toga, iz Izraela su već ranije najavili kako neće dopustiti da se “politički vakum” iz Libanona prelije na njihove sjeverne granice i da se takva nestabilnost proširi.

UN-ovo tijelo zaduženo za mir u području, UNIFIL, rutinski šalje svoje službenike u nadzor ove granice još od 2006. kada se sukobio Izrael s Hezbolahom. General Stefano Del Col iz UNIFIL-a poziva na hitan prekid vatre s obje strane, prenosi AFP.





 

Komentari

komentar

You may also like