Izrael kaže da je spreman za iranske osvetničke napade

U prošlu subotu dronovi su napali vojno-industrijski kompleks iranskog ministarstva obrane, nakon čega se dogodila eksplozija. Izraelski medij The Jerusalem Post napisao je da zapadna obavještajna zajednica smatra udare značajnima, pri čemu se Izrael suzdržava od komentara o ovom incidentu.

Iran je u ponedjeljak zaprijetio osvetom, upozoravajući Jeruzalem da se “ne igra s vatrom”. Neimenovani iranski dužnosnik izjavio je da će Teheran pokušati uzvratiti.

“Izrael vrlo dobro zna da će dobiti odgovor, kao što se već događalo u prošlosti. Oni koji se igraju vatrom prvi će se opeći ako odluče započeti regionalni rat.”

U ponedjeljak su se sastali šefovi izraelskih sigurnosnih službi kako bi pokušali predvidjeti kako i kada će Teheran odgovoriti na nedavne navodne izraelske udare, i pripremiti se za mogućnost da će napadati izraelske ciljeve u inozemstvu, piše Times of Israel.

Sigurnosni establišment u ponedjeljak se navodno pripremao za osvetnički udar Irana, nakon niza napada na ciljeve Islamske Republike u proteklih nekoliko dana za koje je okrivljen Izrael.

Razgovaralo se o pokušaju predviđanja kada i kako će Iran odgovoriti na nekoliko napada na konvoje koji su navodno prevozili oružje i streljivo za milicije koje podržava Teheran u Siriji u proteklih 48 sati, navodi isti medij.





Ti zračni napadi uslijedili su nakon značajnijeg napada dronovima na ključni obrambeni objekt u gradu Isfahanu. Mjesto pogođeno u subotnjem napadu navodno je bilo postrojenje za proizvodnju oružja za iranske bespilotne letjelice Shahed-136, navodi Times of Israel.

Osim osvetničkih napada na mete unutar Izraela, sigurnosni establišment bio je spreman za mogućnost da će Islamska Republika napadati izraelske turiste, dužnosnike i veleposlanstva u inozemstvu, piše izraelski medij pozivajući se na druge izvore.

Ranije u ponedjeljak, Iran je zaprijetio odmazdom zbog izraelske umiješanosti u napad u Isfahanu, upozoravajući Jeruzalem da se “ne igra vatrom”.





Neimenovani iranski dužnosnik rekao je za Al Jazeeru da se čini kako iza napada stoji Izrael, iako je tvrdio da je bio neuspješan.

Iranski dužnosnik zaprijetio je da će se Teheran osvetiti. “Izrael vrlo dobro zna da će dobiti odgovor, kao što se to dogodilo u prošlosti.”

“Oni koji se igraju s vatrom prvi će se opeći ako odluče pokrenuti regionalni rat”, rekao je dužnosnik.

U svom prethodnom mandatu premijer Benjamin Netanyahu naredio je brojne napade na iranske ciljeve u Siriji i operacije na iranskom tlu. Otvoreno je govorio o svojoj namjeri da se suprotstavi nuklearnim težnjama Teherana pod svaku cijenu, budući da Izrael općenito gleda na iransku nuklearnu bombu kao na gotovo egzistencijalnu prijetnju.

Tzachi Hanegbi, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je u intervjuu u studenom kako vjeruje da će premijer narediti napad na iranska nuklearna postrojenja ako SAD ne osigura novi nuklearni sporazum s Teheranom i ne poduzme ništa u bliskoj budućnosti.

Komentari

komentar

You may also like