Izrael kreće u odmazdu na Iran zbog napada na japanski tanker?

Jučer smo izvijestili o razgovoru američkih i izraelskih dužnosnika u svezi prošlotjednog napada na kemijski tanker Mercer Street u vlasništvu Japana, u zoni Arapskog mora, ispred obala Omana. Tada je zaključeno kako će SAD, Izrael i Velika Britanija koordinirati istragu s ciljem utvrđivanja krivca za navedeni incident u kojem su poginule dvije osobe – britanski i rumunjski državljani, navodno zaduženi za pitanja sigurnosti na istom brodu (vidi poveznicu). Jedno od glavnih pitanja istrage trebalo bi biti – stoji li iz ovoga gusarski napad ili onaj iranski?

Međutim, čini se kako je odluka o tome već donesena, što proizlazi iz slijedeće vijesti:

Izrael će sam odlučiti hoće li se osvetiti Iranu nakon napada na tanker Mercer Street, izjavio je zamjenik britanskog veleposlanika u Izraelu Mark Power u svezi izvješća prema kojem su Washington i London dali Tel Avivu „zeleno svjetlo“ za provedbu “odmazde” protiv Teherana (info: The Jerusalem Post od 2. kolovoza).

“Izrael je, kao i mnoge zemlje u regiji, ugrožen i mora donijeti vlastite zaključke”, izjavio je Mark Power, odgovarajući na pitanje izraelskog novinara ima li Izrael pravo odgovoriti na spomenuti incident

Prema Poweru, “postoje jasni dokazi” o iranskoj krivnji.

“Pitanje za Irance, koji poriču (njihovu umiješanost): ako to niste učinili, tko je to učinio i tko ima motivaciju napasti brod?”, kazao je britanski diplomat.





Prema navodima pojedinih arapskih medija, ciljevi izraelske odmazde mogli bi biti luka Bandar Abbas, ili uništenje iranskih brodova.

Komentari

komentar





You may also like