Izrael od njemačke tvrtke kupuje nove podmornice

Izrael je u četvrtak potpisao ugovor vrijedan 3 milijarde eura (3,4 milijarde dolara) s njemačkom tvrtkom Thyssenkrupp Marine Systems za razvoj i proizvodnju tri podmornice za izraelsku mornaricu, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane, prenosi Jewish News Syndicate.

Prva od podmornica “Dakar” trebala bi biti isporučena u roku od devet godina, a ugovor uključuje izgradnju simulatora za obuku u Izraelu i nabavu rezervnih dijelova. Sporazum, koji je sklopljen nakon višegodišnjeg planiranja i pregovora, potpisao je u Ministarstvu obrane u Tel Avivu glavni ravnatelj Ministarstva obrane general Amir Eshel i Rolf Wirtz, predsjednik izvršnog odbora Thyssenkruppa, navodi se u priopćenju.

“Nabava tri napredne, operativne podmornice pridružuje se nizu mjera koje smo poduzeli u protekloj godini u procesu opremanja i jačanja IDF-a. Želio bih zahvaliti njemačkoj vladi na pomoći u unapređenju sporazuma i na njezinoj predanosti sigurnosti Izraela. Uvjeren sam da će nove podmornice unaprijediti sposobnosti izraelske mornarice i doprinijeti izraelskoj sigurnosnoj superiornosti u regiji”, rekao je izraelski ministar obrane Benny Gantz.

Podmornice klase Dakar bit će potpuno novog dizajna, koji će biti posebno projektiran kako bi ispunio operativne zahtjeve izraelske mornarice. Tri podmornice zamijenit će seriju podmornica klase Dolphin. Rolf Wirtz, predstavnik njemačke tvrtke, tvrdi: “U posljednjem zajedničkom projektu s izraelskom mornaricom, projektu SA’AR-6, isporučili smo četiri korvete na vrijeme i u okviru proračuna. U tom smislu, jako se radujemo ponovnoj suradnji s našim dugogodišnjim partnerom”, prenosi Naval News.

Strane su također potpisale sporazum o industrijskoj strateškoj suradnji vrijedan 850 milijuna eura (966 milijuna dolara), koji detaljno opisuje ulaganja u izraelske industrije, uključujući i u obrambene tvrtke.

Komentari

komentar





You may also like