Izrael ljut zbog zajedničkih patrola ruskih i sirijskih aviona blizu izraelske granice

Izraelski i ruski vojni časnici su započeli pregovore kako bi smanjili napetosti nakon što su ruska i i sirijska vojska održali zajedničke zračne patrole duž granice Golanske visoravni koju “drže” Izraelci na jugozapadu Sirije, izvijestili su izraelski mediji.

Patrole su se dogodile u subotu i preletjele su iznad zračnog prostora Golanske visoravni, izvijestili su izraelski mediji Ynet i Times of Israel, pozivajući se na priopćenje ruskog ministarstva obrane. “Ruta misije uključivala je Golansku visoravan, južnu granicu Sirije, rijeku Eufrat i sjevernu Siriju. Ruski piloti poletjeli su iz zrakoplovne baze Khmeimim, dok su Sirijci poletjeli iz baza Sayqal i Al-Dumayur u blizini Damaska”, stoji u priopćenju ministarstva obrane, prenosi Ynet.

Zajedničke patrole bit će redovitija pojava u budućnosti, priopćilo je ministarstvo. Izrael redovito izvodi zračne napade u Siriji na položaje koji pripadaju libanonskom Hezbolahu i drugim iranskim savezničkim milicijama, koje podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Subotnja zračna patrola izazvala je “zabrinutost” izraelskih dužnosnika.

Ruska vojna intervencija u Siriji, koja je započela u rujnu 2015., omogućila je Asadu da ponovno preuzme kontrolu nad većim dijelom zemlje. Prošlog listopada, izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da su rusko-izraelski odnosi “važni”, dijelom i zbog milijun govornika ruskog jezika koji žive u Izraelu, a potječu iz prostora bivšeg SSSR-a. Ipak, istog mjeseca Bennett je najavio je da će Izrael zadržati Golansku visoravan čak i ako se stavovi međunarodne zajednice prema Asadovom režimu promijene na bolje.

Komentari

komentar
You may also like