Izrael: moguća je obrambena suradnja sa zaljevskim zemljama

Nakon što je Izrael, posredstvom Trumpove administracije, normalizirao odnose s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čelnik izraelske Agencije za proturaketnu obranu Moshe Patel je izjavio kako je Izrael otvoren za obrambenu suradnju.

Do ove godine samo su dvije arapske države imale diplomatske odnose s Izraelom – Egipat i Jordan. U posljednjih su nekoliko mjeseci čak četiri arapske države normalizirale odnose s Izraelom – Bahrein, UAE, Maroko i Sudan.

“Naravno, postoji mnogo prednosti”, rekao je Patel na pitanju o mogućoj razmjeni raketne tehnologije između Izraela i zaljevskih zemalja, prenosi Jerusalem Post.

“Te se informacije mogu dijeliti”; dodao je Patel.

Nedavno je Izrael uspješno testirao interoperabilnost svojih proturaketnih sustava, dok je pokazano da izraelski proturaketni sustavi mogu uspješno presresti čak i balističke projektile, o čemu je pisao portal Geopolitika News.

Patel je ipak naznačio da pristup izraelskoj tehnologiji moraju odobriti i Izrael i SAD te da se ne očekuju veći pomaci na tom polju u skorije vrijeme, navodi Jerusalem Post.





 

Komentari

komentar





You may also like