Izrael na korak od “odmazde” protiv Irana

Izraelski premijer Naftali Bennett izjuavio je danas kako je Izrael sposoban djelovati samostalno protiv Irana nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken predvidio “zajednički” odgovor na prošlotjedni napad na tanker Mercer Street u Arapskom moru, kod obale Omana (info: Reuters).

“Radimo na spajanju svijeta, ali istovremeno znamo da ponekad moramo djelovati sami”, izjavio je izraelski premijer tijekom obilaska izraelske sjeverne granice.

Podsjećamo kako su Sjedinjene Države, Britanija i Izrael okrivile Iran za spomenuti napad, koji se dogodio 29. srpnja uporabom bespilotne letjelice (drona), tražeći svoje pravo da “adekvatno odgovore”. Naime, u napadu su poginule dvije osobe – britanski i rumunjski državljanin. S druge strane Teheran kategorički negira bilo kakvu umiješanost u ovaj incident.

Zanimljivo je kako je jučer glasnogovornica američke Bijele kuće Jen Psaki izjavila kako iranski napad na tanker neće utjecati na američke pregovore s tom zemljom koji se vode u Beču u svezi nuklearnog sporazuma iz 2015. g., kao i to da je Izrael “suverena zemlja” i da će kao takva “donositi vlastite odluke” u svezi moguće odmazde za navedeni napad na tanker.

 

 





Komentari

komentar

You may also like