Izrael napao 650 ciljeva, tvrde da Hamas koristi civile kao štit

Hamas je do sada zasigurno ispalio preko 1000 projektila (1200 ili 1500 prema nekim izvorima) na Izrael. Izraelska vojska obavijestila je da je petina Hamasovih raketa zabunom pala na teritorij gdje žive Palestinci. Osim toga, IDF je rekao da je njihov proturaketni sustav Iron Dome (“Željezna kupola”), koji u zraku pogađa rakete Hamasa, zaustavio oko 90% raketa koje idu prema naseljenim područjima. Inače, Iron Dome je veoma skup, a svako ispaljivanje košta Izrael oko 50 000$.

Dok su napadi Hamasa dosta neselektivni, barem prema izraelskim navodima, tehnološke mogućnosti izraelskog naoružanja nude puno preciznije i razornije napade. Izraelska vojska u suradnji s obavještajcima iz Shin Bet ciljano napada utočišta zapovjednika Hamasa. Ubijeni su, prema izraelskoj strani, nekoliko zapovjednika zaduženih za rakete, izradu oružja i pomorsko ratovanje. Osim toga, sravnili su nekoliko zgrada gdje navodno obitavaju pripadnici Hamasa, uključujući i zgradu od 13 katova, ali i sjedište Hamasa. Napadaju, prema Haaretzu, kuće zapovjednika, policijske zgrade, neke prostore ministarstva unutarnjih poslova u Gazi, a uništili su i nekoliko skladišta oružja te jednu tvornicu.

Istodobno, IDF se žali kako Hamas svoje ključne pozicije postavlja u blizinu gusto naseljenih civila. Kao primjer su naveli bitan bunker izgrađen ispod škole. Naime, pojas Gaze je ionako jedno od najgušće naseljenih dijelova planeta s 2 milijuna Palestinaca na samo 360 četvornih kilometara. Stoga ne čudi statistika palestinskog ministarstva zdravlja kako od ubijenih 83, njih 43%  su žene i djeca. Očekivano, izraelska strana navodi drugačije brojke te tvrdi da su samo u jednom napadu na zgradu ubili oko 60 Hamasovih vojnika. Istina o broju ubijenih i omjeru ubijenih civila je vjerojatno negdje između navoda suprotstavljenih strana. Broj izraelskih žrtava je 7, uključujući i jednog vojnika.

Komentari

komentar

You may also like