Izrael napao kamp za obuku Hamasa u Gazi

Jutros je prekinuto krhko primirje između Izraela i Hamas. Prvo je Hamas poslao zapaljive balone na Izrael, njih 20, koji su pali na nenaseljene prostore u pojasu Gaze i na području Izraela uz granicu te su izazvali požare u poljima. Izrael je uzvratio zračnim napadom na kamp za obuku Hamasa blizu grada Khan Younis i napadom na neke vojne objekte u gradu Gazi, prenosi AFP.

Nema informacija o žrtvama niti s palestinske, niti s izraelske strane.

Napad je označio prvi prekid krhkog primirja u čijem dogovaranju je Egipat bio medijator. Sukob je prošlog mjeseca trajao 11 dana.

Iz izraelske vojsku su javili da su “spremni na sve scenarije, uključujući i obnavljanje sukoba kao odgovor na terorističke napade iz Gaze.”. Glasnogovornik Hamasa je potvrdio izraelske napade i rekao kako će i dalje pružati “hrabar otpor i braniti svoja prava na svetim lokacijama.”

Jučer su izraelski nacionalisti marširali ulicama istočnog Jeruzalema u događaju koji nazivaju “marš zastava” kojim slave obljetnicu aneksije istočnog Jeruzalema 1967. Novi ministar VP, Yair Lapid je osudio nacionalistički marš.

Nova eskalacija sukoba prvi je test na novu izraelsku vladu koja je najavila baviti se socijalnim pitanjima i ne osnaživati problematične politike prema Palestincima.





Komentari

komentar

You may also like