Izrael ne želi susrete s ruskim avionima u sirijskom zračnom prostoru

Izrael ne želi sukob s Rusijom, incidente i susrete između vojnih zrakoplova Izraela i Rusije u sirijskom zračnom prostoru, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u intervjuu za francuski LCI TV.

“Naši zrakoplovi lete blizu jedan drugom na nebu iznad Sirije. Do sada smo uspjeli izbjeći bilo kakav sukob”, rekao je Netanyahu. “Ne želimo vojnu konfrontaciju s Rusijom. Ne mislim da će to služiti bilo kojoj strani”, naglasio je. Kompromis koji je zadovoljavajući za Izrael i koji ne krši interese Moskve pronađen je u odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je Netanyahu. “Pronašli smo kompromis u našim odnosima s Putinom koji služi interesima Izraela i ne krši nacionalne interese Rusije”, rekao je izraelski premijer. “Tako smo odlučili da svatko od nas djeluje na svoju stranu”, dodao je.

Odnosi između Izraela i Rusije su se prvotno poboljšali nakon ruske vojne intervencije u Siriji u rujnu 2015. Od tada do srpnja 2018. izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Putin sastali su se ukupno devet puta. U listopadu 2015. Izrael i Rusija održali su sastanke kako bi se koordinirali oko Sirije i izbjegli slučajno sukobljavanje i dogovorili šifrirano međusobno komuniciranje tijekom djelovanja nad zemljom. Program međusobnog upozoravanja kako bi se izbjegli kontakti vojski i dalje traje.

No, u rujnu 2018. odnosi su se pogoršali nakon što je rusko Ministarstvo obrane okrivilo izraelsku vojsku za obaranje ruskog zrakoplova tijekom izraelskog napada na ciljeve Hezbollaha u Siriji. Iako je Putin isprva oprostio Izraelu, Rusija je naknadno nadogradila sirijsku protuzračnu obranu i raketni sustav S-300 unatoč izraelskim prigovorima. Putin je tada odbio izraelske ponude da pošalje izaslanstvo u Moskvu kako bi riješili spor.

Komentari

komentar





You may also like