Izrael nervozan: u Jeruzalemu boravili Lavrov i general Gerasimov

Koliko se zahuktala diplomacija oko završetka vojnog sukoba u Siriji, koja je bila i najvažnija tema nedavnog američko-ruskog samita na vrhu u Helsinkiju, ukazuje i informacija o nervozi iraelskog državnog vrha vezano uz ruske prijedloge glede riješenja dugogodišnjeg sirijskog građanskog rata.

23. srpnja u Zapadnom Jeruzalemu održao se dvosatni sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanjahua s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom i zapovjednikom ruskog Glavnog stožera generalom Valeryom Gerasimovom. Sastanku su nazočili i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman, zapovjednik Glavnog stožera izraelske vojske Gadi Eisenkot i savjetnik premijera Netanjahua za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat.

Naime, prema navodima izraelskog medija The Times of Israel, nakon završenog posjeta ruskog ministra Sergeya Lavrova i zapovjednika Glavnog stožera Valeriya Gerasimova Izraelu, izraelska strana odbacila je ruski prijedlog o zabrani prilaska (pro)iranskih snaga izraelskoj granici na najmanje 100 kilometara. Izraelska vlada želi potpuno povlačenje iranskih snaga iz Sirije i zabranu bilo kakvog iranskog vojnog bazirnja na tlu te arapske republike. Osim toga, Jeruzalem traži povlačenje iz Sirije i svih iranskih balističkih raketa i zatvaranje pogona za proizvodnju suvremenih raketa na sirijskom tlu. Navedeni medij navodi, kako izraelska vlada moli Moskvu za izdavanje jamstava kako će svi ruski sustavi PZO, koji osiguravaju ta mjesta, biti dislocirani na svoje postojane baze u Siriji. Osim toga, Izrael je zatražio i zatvaranje svih graničnih prijelaza između Sirije i Libanona kroz koja, prema izvješćima izraelskih obavještajnih službi, prolaze kamioni s vojnim teretom za potrebe „Hezbollaha“.

Izvor s izraelske strane, na koji se poziva The Times of Israel, navodi slijedeće: „To je bio vrlo važan susret, za vrijeme kojeg smo proučili mnoge detalje, dostavili karte i razmijenili obavještajne informacije, a također i detaljno pojasnili našu politiku (po pitanju Sirije).“

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je održavanje ovog sastanka i izvijestilo, kako se na njemu razgovaralo, osim o stanju u Siriji i oko nje, i o riješenju izraelsko-palestinskog pitanja. Također su podrobno proučene zadaće glede završetka protuterorističke operacije sirijske vojske na jugu zemlje i pitanje osiguranja zaštite sigurnosti uz izraelsku granicu, uključno i provedbu Sporazuma o razdvajanju snaga iz svibnja 1974. godine.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like