Izrael nudi sustave upozorenja za civile; Ukrajina želi protuzračne projektile

Izrael je u srijedu ponudio pomoć Ukrajincima u obliku razvoju sustava upozorenja na zračne napade za civile, signalizirajući smekšavanje politike nemiješanja u rat nakon što je Kijev pozvao na suprotstavljanje iranskim dronovima koje koristi Rusija.

Ukrajinski veleposlanik, međutim, tražio je sustave koji bi umjesto toga rušili dronove, dok je ministar obrane Benny Gantz rekao da je Izrael čvrst u stavu da Kijev ne snabdijeva oružjem.

Iako je osudio rusku invaziju, Izrael je ograničio svoju pomoć Ukrajini na humanitarnu pomoć, navodeći želju za nastavkom suradnje s Moskvom po pitanju ratom uništene susjedne Sirije i po pitanju dobrobiti ruskih Židova.

Ukrajina je pojačala molbe za izraelskom pomoći nakon što je izvijestila o nekoliko ruskih napada s iranskim kamikaza dronovima Šahed-136. Iran niječe da je Rusiju snabdijevao dronovima, dok Kremlj nije komentirao. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju nikakve informacije o upotrebi iranskog naoružanja. „Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom”, rekao je Peskov i dodao kako „sva daljnja pitanja trebaju biti upućena ministarstvu obrane”.

Reuters je u utorak izvijestio da je Iran također obećao Rusiju opskrbiti projektilima zemlja-zemlja. Dogovor o slanju oružja postignut je 6. listopada tijekom posjeta Moskvi iranskog potpredsjednika Mohamada Mokhbera, dvojice dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i dužnosnika Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. „Rusi su zatražili još dronova te iranske balističke rakete s poboljšanom preciznošću, posebno iz raketnih obitelji Fateh i Zolfaghar”, rekao je jedan iranski diplomat.

Izrael je zatražio od Ukrajine “da podijeli informacije o svojim potrebama za upozorenja na zračne napade”, rekao je Gantz veleposlanicima Europske unije, prema priopćenju njegova ureda. Izrael bi mogao “pomoći u razvoju sustava s ranim upozorenjima koja spašavaju živote civila.” Gantzov ured rekao je da će ministar razgovarati s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim u četvrtak.





Ukrajinski veleposlanik Jevgen Korničuk rekao je Reutersu da ponuđeni sustav “više nije bitan” i potvrdio je autentičnost pisma veleposlanstva, koje je procurilo u izraelsku novinsku agenciju Walla, a u kojem se zahtijeva hitna kupnja Iron Beama, Baraka-8, Iron Domea i presretača Davidova praćka od Izraela. Iron Beamu su potrebne godine prije nego što postane operativan, tvrdi Izrael. Patriot je američki sistem koji koristi Izrael. Barak-8 zajednički su razvili Izrael i Indija.

Paralelno s presretačima, koji služe uglavnom da bi odbili napade Irana i njegovih regionalnih saveznika, Izrael ima mrežu radara koja pokreće sirene ili upozorenja na mobitelima građanima da se sakriju kad dođe do ispaljivanja projektila. Slična tehnologija ranog upozoravanja mogla bi se ponuditi Ukrajini, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva obrane.

“Izrael ima politiku podupiranja Ukrajine humanitarnom pomoći i paketima obrambene opreme koja spašava živote”, no neće dostaviti oružane sustave “zbog raznih operativnih razloga”, rekao je Gantz veleposlanicima Europske unije. Rusko veleposlanstvo u Izraelu odbilo je komentirati.





Putin dekretom proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine: Što to točno znači?

Komentari

komentar

You may also like