Izrael odbacio ruski prijedlog o ograničenju djelovanja na sirijskom nebu

Izraelski medij The Times of Israel objavio je 25. listopada, kako je Izrael odbacio ruski zahtjev za povećanje vremenskog intervala od izraelske najave do realizacije njihovih zračnih akcija u sirijskom zračnom prostoru.

Prema riječima izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana, Izrael ne namjerava ograničavati svoju slobodu djelovanja na sirijskom nebu, kada je u pitanju osiguranje sigurnosti izraelske države. „Mi nećemo primjenjivati nikakva ograničenja naše slobode djelovanja kada se radi o nacionalnoj sigurnosti, mi ćemo poduzimati mjere“, izjavio je ministar Lieberman u razgovoru za izraelski „Vojni radio“.

Pod tim mjerama ministar je imao u vidu, najvjerojatnije, nastavak izvođenja napada na objekte sirijske vojske kojima se koriste proiranske snage, koje, prema mišljenju Jeruzalema, predstavljaju ugrozu za Izrael.

Izraelski medij napominje, kako izraelska strana, suglasno sporazumu s Rusijom iz jeseni 2015.g., upozorava rusku stranu nekoliko minuta prije početka izvođenja zračnih napada na ciljeve u Siriji. Povećanje intervala od upozorenja do izvršenja napada, kako to traži ruska vojska, može ograničiti manevarsku slobodu Izraela u Siriji, staviti pod ugrozu izraelske zrakoplove i omogućiti Iranu pripreme za te napade, navodi medij.

Podsjećamo: 9. listopada izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti napade na neprijateljske ciljeve u Siriji i neće dozvoliti „ukorjenjivanje“ iranske vojne nazočnosti u toj zemlji, neovisno o isporuci ruskih PZO sustava S-300 sirijskoj vojsci. Izrael je, nakon incidenta s rušenjem ruskog vojnog zrakoplova  Il-20 prošloga mjeseca, u kojemu je poginulo 15 ruskih obavještajnih časnika, težište svojih zračnih akcija usmjerio na pojas Gaze i hezbollahovu infrastrukturu u susjednom Libanonu, a Siriju „ostavio po strani“. Očito su ruske „rane još svježe“ i izraelski državni vrh ne želi svojim napadima na Siriju isprovocirati  neželjene i opasne posljedice od izbijanja eventualnih incidenata s tamo stacioniranom ruskom vojskom. Glavno je pitanje – do kada?

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like