Izrael dogovorio uvjete financijske pomoći Gazi od strane Katara

Izraelu je jako bitno znati što, tko i kada ulazi u pojas Gaze, palestinsku enklavu okruženu Sredozemnim morem i teritorijem Izraela. Naime, obavještajne službe Izraela se boje da, osim pomoći ugroženima, u pojas Gaze dolazi i pomoć za naoružanje koje će biti korišteno protiv Izraela. S druge strane, svaki dolar je prijeko potreban u ovom siromašnom području koje je među najgušće naseljenim dijelovima svijeta.

Jedan od najvećih donatora pojasu Gaze je Katar, zaljevska zemlja bogata naftom.

Izrael kaže da je postigao dogovor s Katarom i UN-om o mehanizmu za prijenos pomoći iz zaljevske države u opkoljeni pojas Gaze, piše Al Jazeera. Pomoć će dobro doći narodu Gaze za obnovu nakon sukoba Izraela i Hamasa u svibnju ove godine. Naime, jedan od uvjeta dogovorenog primirja posredstvom Egipta je bio da Hamas neće više primati novac od donatora jer je Izrael tvrdio da ga koristi za naoružanje i napade. Važan cilj Izraela je spriječiti Hamas u daljnjem naoružanju, a granice Gaze nadzirane su pomno i temeljito.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz danas je rekao kako je s Katarom i UN-om konačno dogovoren sustav donacija kojim će novac stizati direktno i samo onima kojima je potreban radi obnove i ublažavanja siromaštva. Prema novom mehanizmu, pomoć iz Katara će “UN prenijeti izravno stotinama tisuća stanovnika Gaze na njihove bankovne račune, a Izrael će nadzirati primatelje”, rekao je Gantz u priopćenju, prenosi Haaretz.

Gantz je dodao da će Izrael nastaviti svoju “kampanju pritiska za povratak izraelskih vojnika i građana koje Hamas drži kao taoce”.

Katar je posljednjih godina najsiromašnijim obiteljima Gaze osigurao stotine milijuna dolara. Sredstva su bila ključni izvor stabilnosti za osiromašeno područje, gdje nezaposlenosti doseže 50% .Prema sustavu prije svibanjskog sukoba, oko 30 milijuna dolara u gotovini dostavljano je u aktovkama svaki mjesec preko prijelaza pod izraelskom kontrolom.





Katarski odbor za obnovu pojasa Gaze priopćio je kako je s UN-om potpisao memorandum prema kojemu se će donirati 100 dolara svakoj od oko 100 000 siromašnih obitelji počevši od rujna. Više od 4000 kuća u Gazi uništeno je ili oštećeno tijekom borbi u svibnju, a Svjetska banka procjenjuje štetu u Gazi na oko 380 milijuna dolara. Egipat i Katar obećali su po 500 milijuna dolara za obnovu Gaze, prenosi Al Jazeera.

Komentari

komentar





You may also like