Izrael: okončana potraga za palestinskim bjeguncima iz zatvora

Izrael je pronašao posljednju od dvojice Palestinaca koji su početkom mjeseca pobjegli sustavom tunela iz strogo čuvanog zatvora Gilboa. Šestorica, protuizraelski nastrojenih militanata, pobjeglo je iz zatvora uz pomoć iz vana. Čak su i izraelski političari tada govorili o krizi zatvornog sustava i najozbiljnijem incidentu. Izraelski zapovjednik vojske, Kochavi obećao je da će pronaći bjegunce, a IDF je prijetio i vojnim operacijama u palestinskom gradu Jenin jer se vjerovalo da ih tamo skrivaju.

Dvojica pripadnika militantne grupe Islamski džihad uhićeni su prije zore iz kuće u palestinskom gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je načelnik izraelske policije Yaakov Shabtai, prenosi The Independent.

Palestinci su bjegunce slavili kao heroje u Zapadnoj obali, Gazi i u istočnom Jeruzalemu, teritoriju koji je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Izrael ih smatra vrlo opasnim teroristima, a njih četvorica su bili osuđeni na doživotni zatvor.

Glasnogovornica izraelske policije identificirala je muškarce kao Ayham Nayef Kamamji i Munadel Yacoub Infeiat. Kamamji (35) uhićen je 2006. godine i služi doživotnu zatvorsku kaznu, a Infeiat (26) je uhićen 2019. godine, prema Klubu palestinskih zatvorenika. Ostala četvorica uhvaćeni su prije tjedan dana u blizini arapskog grada Nazareta na sjeveru Izraela. Svih šest je ili osuđeno ili se sumnjiče da su planirali ili izvršili smrtonosne napade na Izraelce. Palestinci u Jeninu sukobili su se s izraelskim vojnicima dok su rano jutros upali u grad, rekli su stanovnici.

Kamamji i Infect predali su se nakon što su okruženi izraelskim snagama, a još dva Palestinca uhićena su zbog pomaganja bjeguncima, priopćila je izraelska vojska. Sva četvorica prebačena su na ispitivanje, navodi se u priopćenju vojske. Palestinci su bacali kamenje i eksploziv prema izraelskim trupama te su pucali dok su trupe izlazile iz grada, izvještava IDF. Palestinska samouprava, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali i u koordinaciji je s Izraelom na tom području, nije dala komentar.

Komentari

komentar

You may also like