Izrael „okupirao“ libanonsko nebo za izvođenje zračnih napada na Siriju

Nije prevelika nepoznanica kako Izrael protupravno koristi libanonski zračni prostor za izvođenje bojevih akcija svojih zrakoplova na ciljeve smještene na teritoriju Sirije. Ti su se napadi intenzivirali nakon što je sirijska vojska proteklih cca dvije godine osnažila obranu svog zračnog prostora protuzračnim sustavima S-300 dobivenim od Rusije, čime se automatski i povećala opasnost za letove izraelskih zrakoplova nad Sirijom i njihovo, gotovo neometano vojno djelovanje koje je do tada bilo gotovo rutina. Službeni Damask je ne jednom upozoravao, uključno i u Vijeću sigurnosti UN-a, na ovu protuzakonitu izraelsku praksu – izvođenje napada na Siriju iz zračnog prostora druge suverene zemlje, koja se nije u stanju suprostaviti tehnološki superiornom izraelskom zrakoplovstvu.

U ponedjeljak, 25. svibnja, libanonska Nacionalna novinska agencija (NNA) priopćila je o novom velikom ulasku izraelskog zrakoplovstva u zračni prostor Libanona, koje je tijekom nekoliko sati obavljalo „provokativne letove na srednjim visinama“ iznad južnog Libanona.

Ovi se letovi ne povezuju s namjerom izvođenja napada na susjednu Siriju, već imaju primarno obavještajno-izviđački karakter vezano uz baze libanonskog, šijtskog, proiranskog pokreta „Hezbollah“ – najviše koncentrirane na jugu te zemlje s obzirom kako Libanon tim svojim dijelom graniči s Izraelom, U tom je dijelu zemlje Hezbollah i najspremniji za vojni (uključno i raketni) odgovor na eventualnu izraelsku kopnenu intervenciju na Libanon. Upravo mogućnost Hezbollaha da svojim raketama napada izraelski teritorij najviše i zabrinjava izraelsko vojno zapovjedništvo, zbog čega ono smatra opravdanim letove svoga vojnog zrakoplovstva u toj zemlji. Međutim, ako se to, zbog sigurnosnih razloga donekle i može razumjeti, teško je opravdati korištenje tuđeg zračnog prostora za napade na neku treću zemlju (Siriju), koliko god Izrael upozoravao na potencijalnu opasnost vojnog djelovanja proiranskih snaga iz Sirije na izraelski teritorij. Međunarodno pravo oko takvih je pitanja vrlo jasno, i ono Izraelu ne ide u prilog.

Ovakvo izraelsko ponašanje primoralo je službeni Bejrut da u travnju ove godine uloži žalbu UN-u protiv svoj južnog susjeda, nakon što su izraelski zrakoplovi iskoristili libanonski zračni prostor za napad na, kao to izraelska vlada navodi, iranske ciljeve u Siriji. Posljednji veliki upad izraelskih zrakoplova u Libanon zbio se 13. svibnja, na dan posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Izraelu, kada su preletjeli nekoliko libanonskih naselja na jugu zemlje na niskim visinama.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like