Izrael tvrdi: otvaranje američkog konzulata u Jeruzalemu je loša ideja

Izrael vjeruje da je plan Bidenove administracije o ponovnom otvaranju američkog konzulata u Jeruzalemu, kako bi se Palestincima pružila diplomatsku pomoć, zapravo “loša ideja”, rekao je danas ministar vanjskih poslova Yair Lapid, prenosi The New Arab.

Yair Lapid upozorio je SAD da bi ponovno otvaranje američkog konzulata u Jeruzalemu radi pomoći Palestincima moglo “destabilizirati izraelsku vladu”. Pomalo patronizirajuće tvrdi: “Mislim da američka administracija ne želi da se to dogodi”. Naime, izraelska vlada ima tanku većinu, a složena je od stranaka koje se ne slažu po pitanju Palestine.

Prethodna administracija predsjednika Donalda Trumpa signalizirala je podršku ideji Izraela kako je Jeruzalem njihov glavni grad. Za vrijeme Trumpa američko veleposlanstva iz Tel Aviva premješteno je u Jeruzalem, ali bez odvojenog konzulata za Palestince. S druge strane, Joe Biden je obećao je obnoviti veze s Palestincima, podržati rješenje o dvije odvojene države i krenuti s ponovnim otvaranjem konzulata namijenjenog Palestincima. Taj konzulat je zatvoren od 2019., a od tada palestinska pitanja rješava izraelsko veleposlanstvo.

Izrael smatra cjeloviti Jeruzalem svojim glavnim gradom. Takvo viđenje Izraela nije međunarodno priznato. Vojska Izraela zauzela je i okupirala i istočni dio grada u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Komentari

komentar





You may also like