Izrael otvorio veleposlanstvo u Bahreinu; prvi službeni posjet nakon 18 godina

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid prvi je put službeno posjetio vladu u Bahreinu otkako su države prošle godine uspostavile diplomatske veze. Yair Lapid tvrdi da je održan “povijesni i topao susret pun nade” s kraljem Hamadom Al Kalifom, piše Haaretz. Također, Lapid je otvorio izraelsko veleposlanstvo u ovoj arapskoj i zaljevskoj zemlji bogatoj naftom. Prvi komercijalni let između Maname i Tel Aviva također je poletio za Izrael u četvrtak ujutro nedugo nakon što je Lapid sletio.

Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko i Sudan normalizirali su odnose s Izraelom u nakon američkog posredovanja. Sporazum kojeg je pokrenula Trumpova administracija nazvan je Abrahamski sporazum. Do tada su samo dvije arapske zemlje, Egipat i Jordan, potpisale diplomatsko- mirovne ugovore s Izraelom. Naime, za mnoge arapske zemlje i njihovo stanovništvo, obnavljanje odnosa s Izraelom je čin izdaje.

Zadnji puta kada je neki izraelski dužnosnik putovao službeno u Bahrein je bilo 1994. kada je ministar za okoliš Yossi Sarid otputovao u kraljevinu kako bi sudjelovao u regionalnim razgovorima i sastao se s ministrom vanjskih poslova Bahreina.

Unutar ovog sastanka, osim susreta s kraljem, Lapid je također razgovarao s princem nasljednikom i premijerom Bahreina, Salmanom ben Hamad Al-Kalifom kao i s ministrom vanjskih poslova Abdelatifom al-Zajanijem. Dvojica dužnosnika su potpisala nekoliko sporazuma iz područja okoliša i sporta te zajedno održali konferenciju za novinare.

U znak prosvjeda protiv posjeta izraelskog dužnosnika na periferiji glavnog grada Maname, prosvjednici su palili gume. Veliki dio stanovništva se protivi normalizaciji odnosa s Izraelom. Na društvenim mrežama u četvrtak je najčešća parola bila “Bahrein odbija cionizam”. Posjeti Lapida su osiguravale jake snage sigurnosti, a nigdje na otvorenom nisu izvješene izraelske zastave, što nije uobičajeno za praksu visokih diplomatskih posjeta, prenosi Al Jazeera.

Komentari

komentar
You may also like