Izrael: Parlament odbacio prijedlog vlade o kontroverznom zakonu o državljanstvu

Početak nove koalicijske vlade Izraela ne obećaje puno. Vlada, sastavljena od 8 ideološki različitih stranki, je već izgubila većinu u parlamentu oko produženja zakona o državljanstvu.

Naime, kontroverzni “Zakon o državljanstvu i ulasku u Izrael” je prvi puta izglasan 2002. i od tada se svake godine obnavlja glasovanjem u parlamentu. Zakonom se zabranjuje mogućnost izraelskog državljanstva i stalnog boravka Palestincima s područja Gaze ili Zapadne obale čak i ako su u braku s osobnom koja ima izraelsko državljanstvo.

U praksi je zakon donesen nakon palestinskog ustanka kada su takvi “izraelski državljani” sudjelovati u napadima na Izrael na teritoriju kojeg Izrael smatra svojim. Naime, 21% izraelskih državljana su zapravo Arapi, a ovaj zakon sprječava da i njihovi bračni partneri postaju izraelski državljani. Komisija je ipak odlučivala o svakom slučaju pojedinačno ukoliko su od Izraela zatražili državljanstvo i kako partneri ne bi živjeli odvojeno. Prijaviti su se mogli samo muškarci stariji od 35 i žene starije od 25.

Yair Lapid, ministar vanjskih poslova i budući premijer, kazao je kako je ovaj zakon od “sigurnosne važnosti” te kako je riječ o zakonu koji bi trebao spriječiti demografsku katastrofu u Izraelu. Naime, Izraelcima je posebno bitno da ostanu većina u Izraelu.

Izraelski parlament, Knesset, oko produženja zakona je glasovao 59-59, prenosi Jerusalem Post. Suzdržani su bili dvoje članova vlade koji dolaze iz arapske stranke. Zanimljivo je da je protiv zakona glasovao i jedan član najveće stranke i stranke premjera Bennetta, Yamine. Protiv produženja zakona su glasali čak i članovi stranke Likud koja je svojevremeno i predložila zakona. Naime stranka Likud i njen vođa, bivši premijer Netanyahu, žele srušiti ovu nestabilnu vlast svim sredstvima.

Komentari

komentar





You may also like