Izrael počeo vojnu operaciju „Sjeverni štit“ na granici s Libanonom

Kao što smo jučer i pretpostavili, prenoseći vijest o hitnom putovanju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Bruxelles na susret s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeo radi razgovora o načinima sprječavanja „agresije Irana u regiji“, da se može očekivati neka nova izraelska bliskoistočna vojna akcija, upravo se to i dogodilo.

Izraelska vojska, svega nekoliko sati nakon spomenutog sastanka, priopćila je o početku svoje vojne operacije „Sjeverni štit“, usmjerene na pronalazak i uništenje prekograničnih tunela između Izraela i Libanona, koje gradi tamošnja šijtska proiranska organizacija Hezbollah, u svrhu tajnog prebacivanja boraca na izraelski teritorij.

Glasnogovornik izraeske vojske Jonathan Conricus izjavio je kako postoji „više od jednog“ podzemnog tunela i da je „nama poznato o čitavom nizu tunela“, ali da za sada o njihovom broju neće govoriti. Međutim, ipak se precizira kako ti tuneli još uvjek nisu uvedeni u uporabu i da ne predstavljaju neposrednu ugrozu za Izrael.

Operacije će se izvoditi samo na teritoriju pod nadzorom Izraela, uključno i sjeverni dio Golanske visoravni. Vojska Sjevernog okruga stavljena je u stanje povećane bojne gotovosti i dobila je pojačanja.

„Mi nismo porovodili mobilizaciju pričuvnog sastava, ali smo pojačali našu vojsku na sjeveru“, kazao je Jonathan Conricus.

Hitan sastanak izraelskog premijera Netanjahua i američkog državnog tajnika Pompea





 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like