Izrael pod „Željeznu kupolu“ stavlja Europu i arapske monarhije

Izrael će dozvoliti Sjedinjenim Državama postavljanje njegovih proturaketnih sustava Iron Dome (“Željezna kupola”) u svojim vojnim bazama u Perzijskom zaljevu, Europi i drugim azijskim zemljama, piše 24. siječnja izraelski medij Haaretz.

Izraelski izvori iz sfere sigurnosti za taj su medij kazali kako se radi o prijenosu dviju baterija taktičkog sustava za presretanje zračnih ciljeva izraelske proizvodnje u jednu od arapskih zemalja Perzijskog zaljeva, ali su odbili precizirati o kojoj je monarhiji riječ. Navodi se kako su obrambeni sustavi dizajnirani za zaštitu američkih snaga i njihovih saveznika u Perzijskom zaljevu od napada Irana i njegovih „satelita“ u toj regiji.

Također se tvrdi da će Pentagon rasporediti baterije Iron Dome u istočnoj Europi “zbog straha da bi Rusija mogla pokušati napasti američke snage ili stratešku infrastrukturu europskih zemalja”.

Izraelska obrambena tvrtka Rafael Advanced Defense Systems, koja je s američkim partnerima razvila „Željeznu kupolu“, u tu će svrhu otvoriti proizvodnu liniju u Sjedinjenim Državama uz sudjelovanje tamošnje  korporacije Raytheon Technologies.

Pretpostavljamo kako se najlogičnijim čini da se spomenuti proturaketni sustavi razmjeste u Saudijskoj Arabiji koja je jedina od tamošnjih bogatih monarhija izložena