Izrael poziva svjetske sile da odustanu od nuklearnih pregovora s Iranom

Izraelski premijer danas je pozvao svjetske sile da odmah obustave nuklearne pregovore s Iranom, pozivajući se na objavu atomskog nadzornog tijela UN-a da je Teheran počeo proizvoditi obogaćeni uran s naprednijim centrifugama, prenosi Reuters.

“Iran provodi nuklearnu ucjenu kao pregovaračku taktiku, a na to treba odgovoriti trenutnim prekidom pregovora i provedbom oštrih koraka od strane svjetskih sila”, piše u objavi ureda premijera Naftalija Bennetta, a navodno je to poručio američkom državnom tajniku Antony Blinkenu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je jučer da je Iran započeo proces obogaćivanja urana do čistoće od 20 posto s jednom kaskadom ili klasterom od 166 naprednih IR-6 strojeva u svojoj tvornici Fordow, ukopanoj u planini. Iran, u nekim drugim postrojenjima obogaćuje uran do čistoće od 60%.

Izrael, dakle, smatra da je proces pregovora s Iranom uzaludan. Njime se, kroz mukotrpne pregovore i nekoliko ciklusa pokušaja pronalaska dogovora, pokušava postići kompromis između Irana te Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i UK. SAD su se iz sporazuma povukle 2018. pod Trumpom. Sada se pokušava naći kompromis pod kojim bi se Washington vratio u okvire sporazuma prvotno potpisanog 2015. prema kojem je Teheran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija nametnutih od SAD-a i EU.

Komentari

komentar





You may also like