Izrael pozvao 7000 vojnih rezervista, Hamas koristi nova oružja

Glasnogovornik IDF-a Hidai Zilberman tvrdi da je pozvano 7000 vojnika iz pričuve, tzv. rezervisti koji nisu zaposleno vojno osolje, ali se angažiraju u slučaju nacionalne ili teritorijalne prijetnje. Većina će biti uposlena kao vojni medicinari ili oko raketnih i proturaketnih sustava, prenio je Times of Israel.

Zanimljiva informacija je da je Hamas počeo slati dronove s eksplozivom na teritorij Izraela (VIDEO ispod teksta). Svaki od “samoubilačkih” dronova, navodno, nosi 5kg eksploziva. Izraelska vojska “skinula” je nekoliko s borbenim avionima F-16. Većinu ih lako prate, nisu previše brzi i nisu osobita prijetnja. Već smo pisali da svako ispaljivanje proturaketnog sustava Iron Dome košta Izrael 50 000$. Sat vremena vožnje F-16 košta više od 30 000$. nameće se pitanje koliko će izraelska vojska potrošiti aktivirajući svoje najskuplje “alate” kako bi neutralizirala projektile i dronove često iz kućne radinosti kojih, čini se, ima na tisuće.

Druga informacija jest da Hamas nije samo dronove aktivirao prvi put. Naime, blizu Ramon aerodroma, koji bi trebao biti na sigurnoj udaljenosti, su pale rakete. Ispada da je raketa letjela preko 200km, a možda i 250km. Haaretz prenosi kako su izraelski obavještajci, iza zatvorenih vrata, začuđeni. Smatrali su da je u arsenalu Hamasa najdalekometnija raketa R-160 s dometom od 160km.

Abu-Ubaida, glasnogovornik Hamasa, tvrdi da su na Ramon aerodrom zbilja ispaljene rakete “250 Ayyash” za koje je rekao da su jake rakete s dometom većim od 250km.

Ukoliko Hamas zbilja posjeduje takve rakete, tada ni neki dijelovi Izraela koji su smatrani sigurnim i dovoljno dalekim, više to nisu.

Komentari

komentar





You may also like