Izrael prijeti vojnom operacijom na grad Jenin u Zapadnoj obali zbog skrivanja bjegunaca

Početkom prošlog tjedna šest Palestinaca, za Izrael vrlo opasnih, pobjegli su kroz sustav tunela iz strogo čuvanog zatvora Gilboa. Izrael tvrdi da su imali pomoć izvana u bijegu.

Izraelska vojska sada prijeti napadom na grad Jenin u području  Zapadne obale, rekao je jučer vrhovni zapovjednik IDF-a, a prenosi The New Arab

Dvoje od šest palestinskih bjegunaca još uvijek su u bijegu nakon što su pobjegli iz zatvora Gilboa na sjeveru Izraela. Svih šest je iz Jenina. Zavjetujući se da će dvojica muškaraca biti uhvaćena, načelnik Glavnog stožera Aviv Kochavi rekao je za izraelsku televiziju da su kroz ispitivanje odbjeglog zatočenika, Zakarije Al-Zubaidi, doznali da se odbjegli skrivaju u Jeninu. Jedan ili oboje od onih koji su još uvijek u bijegu sada bi mogli biti skriveni u Jeninu, rekao je Kochavi, što otvara “mogućnost pokretanja velike vojne operacije u Jeninu”.

“Operacija je spremna”, rekao je Kochavi za televizijski program Channel 12. “Ako situacija eskalira, pokrenuti ćemo operaciju kad god zatreba. Ako se poveća broj napada koji potječu iz grada Jenina ili iz obližnjeg izbjegličkog kampa, možda će biti neizbježno pokrenuti napad. Kochavi je obećao da će Izrael “na kraju doći do bjegunaca, čak i ako to potraje nekoliko mjeseci”

Kochavi je rekao da će takav napad ciljati ono što je nazvao “terorističke ćelije na tim područjima”. Proboj šestorice Palestinaca iz zatvora Gilboa ranije ovog mjeseca izazvao je veselje mnogih Palestinaca i zaprepaštenje izraelskih dužnosnika. Petorica muškaraca dio su Palestinskog islamskog džihada (PIJ), oružane grupe koja je najaktivnija u opkoljenom pojasu Gaze. Prošle srijede borci PIJ -a obećali su borbu protiv svih izraelskih vojnika koji uđu u izbjeglički kamp Jenin.

Komentari

komentar





You may also like