Izrael proglasio “nelegalnima” šest palestinskih NGO

Izraelska vojska potpisala je u jučer niz uredbi kojima je “nelegalnima” proglasila šest palestinskih nevladinih organizacija nedavno stavljenih na popis “terorističkih skupina” i ta mjera bi trebala dodatno zakomplicirati njihov rad, prenosi AFP.

Ministarstvo obrane je 22 .listopada objavilo da je stavilo šest palestinskih NGO na “crnu listu” radi navodnih veza s Narodnim frontom za oslobođenje Palestine (FPLP), marksističkom skupinom koju SAD i Europa smatraju “terorističkom”. Amnesty International, Human Rights Watch i brojne izraelske organizacije odmah su osudile taj potez koji bi mogao dovesti do prekida financiranja tih NGO, od kojih neke primaju europske fondove, a prijeti i uvođenje ograničenja kretanja njihovih članova.

U nedjelju je zapovjednik Yehuda Fox, šef izraelske vojske za Zapadnu obalu, palestinski teritorij koji je okupirao Izrael, proveo tu mjeru uredbama koje te organizacije proglašavaju “nelegalnima” jer su “dio FPLP-a i dovode u opasnost sigurnost Izraela”. Šest NGO imaju rok od 14 dana za žalbu na tu odluku.

Izraelska tajna služba, Shin Beth, optužila je u svibnju te organizacije da su pronevjerile sredstva iz nekoliko europskih zemalja u korist FPLP-a, a jedna izraelski izvor je naveo da su deseci milijuna dolara prebačeni i da niti jedna vlada ne zna kome.

 

Komentari

komentar
You may also like