Izrael razmatra isporuku obrambenih sustava Ukrajini

SAD i europske zemlje već opskrbljuju Ukrajinu izvan izraelskih mogućnosti, ali izraelski dužnosnici strahuju da bi neslanje dodatne pomoći moglo narušiti globalno povjerenje u izraelsku obrambenu industriju, piše izraelski medij Haaretz.

Izrael raspravlja o mogućnosti povećanja isporuka pomoći Ukrajini, uključujući obrambene sustave, navodi Haaretz, tvrdeći kako većina dužnosnika podržava ovu opciju.

Politički i vojni dužnosnici u Izraelu sve su skloniji jačanju vojne i civilne pomoći zemlje Ukrajini, budući da sve veći dokazi ruskih zvjerstava nad ukrajinskim civilima čine nestabilnom i manje održivom izraelsku neutralnost u tom ratu.

U raspravi o tom pitanju, većina dužnosnika podržala je Izrael u povećanju količine vojnih i civilnih zaliha dostavljenih Ukrajini. U idućim danima očekuje se dodatna rasprava tijekom koje će se pregledati popis opreme koja se može poslati u Ukrajinu.

Dužnosnici su rekli kako između kaciga za vojnike i izraelskog proturaketnog sustava Iron Dome postoji mnogo toga što se može poslati. Među relevantnim dužnosnicima postoji konsenzus da – barem u ovoj fazi – sustavi protuzračne obrane, napredno naoružanje i napadni sustavi neće biti dostavljeni ukrajinskoj vojsci. Vjeruje se da bi se obrambeni sustavi koji štite snage na terenu, osobna borbena oprema i sustavi upozorenja mogli poslati bez izazivanja krize s Rusima.

Izrael namjerava poduzeti značajniji korak, ali potpora će biti više deklarativne prirode i neće uključivati ​​značajne količine zaliha, dijelom zato što Sjedinjene Države i europske zemlje već opskrbljuju Ukrajinu izvan mogućnosti Izraela.





Prema jednom izvoru koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, razlozi potpore Ukrajini navedeni na sastanku uključivali su razumijevanje da Sjedinjene Države i razne europske zemlje očekuju od Izraela da zauzme jasniji stav o tome na čijoj je strani u ratu i svoju odluku potkrijepi djelima, a ne samo izjavama političkih dužnosnika, na koliko god visokim položajima bili.

Osim toga, u Izraelu postoji zabrinutost da bi njegova vojna industrija, koja izvozi napredne sustave oružja u razne zemlje, mogla biti oštećena ako se zemlje koje imaju te izraelske sigurnosne sustave počnu brinuti da bi se Izrael mogao suzdržati od nastavka pružanja sustava i oružje zbog političkih razloga.

Podsjećamo kako je između Rusije i Izraela ovih dana izbio svojevrsni diplomatski skandal, nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju, u intervjuu za talijanski medij Mediaset kazao kako činjenica da je ukrajinski predsjednik Volodimir  Zelenski Židov ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler također “imao židovske krvi”.





Ta je izjava izazvala burne reakcije u državnom vrhu Izraela, o čemu više možete pogledati na poveznici ovdje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak, 3. svibnja,  Izrael, da podupire neonaciste u Ukrajini, čime su pojačali sukob koji je počeo spomenutom izjavom Lavrova u nedjeljnom intervju talijanskom mediju.

Rusija optužuje Izrael za podržavanje ‘neonacističkog režima’ u Ukrajini

Komentari

komentar

You may also like