Izrael testirao moćno oružje. Jasna poruka Iranu

Izrael ne želi ništa prepuštati slučaju kada je u pitanju njegova obrana i nacionalna sigurnost, a najmanje se može pouzdati u (ne)uspjeh pregovaračkog procesa u Beču, koji se, uz posredništvo Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Kine, vodi između Washingtona i Teherana vezano uz uvjete mogućeg američkog povratka sporazumu o iranskom nuklearnom programu iz kojeg su se SAD jednostrano povukle 2018. g. u vrijeme Trumpove administracije. O tome svjedoči i slijedeća vijest, o kojoj danas piše izraelski medij The Times of Israel.

Prema navodima istog medija, izraelsko Ministarstvo obrane objavilo je kako je u jutarnjim satima 18. siječnja izvršen “planirani letni test” izraelskog naprednog protubalističkog obrambenog sustava tj. rakete Arrow.

Vježba je održana na način da su radarski sustavi detektirali pokretnu lažnu metu nakon čega su ispaljene dvije rakete-presretači Arrow 3 koje su metu uništile. Vježba je omogućila napredak koji izraelska vojska odmah može koristiti u svojim sustavima, a sve to odgovara „prijetnjama koje se očekuju u regiji“, navodi izraelsko MO.

Arrow 3 trenutačno je najnapredniji izraelski sustav dalekometne obrane od raketa, namijenjen presretanju balističkih projektila dok su još izvan Zemljine atmosfere. Razvijen je u zajedničkom projektu Organizacije za proturaketnu obranu Ministarstva obrane i Američke agencije za raketnu obranu. U tijeku je rad na razvoju još naprednijeg sustava, Arrow 4.

Verzija Arrow 3 prvi put je uspješno testirana u veljači 2018. godine. Uz niz drugih sustava proturaketne obrane dizajniranih za zaštitu Izraela od napada kratkog, srednjeg i dugog dometa, Arrow 3 predstavlja najvišu razinu izraelske obrambene dubinske mreže proturaketne obrane.

Raketa Arrow 3 smatra se jednim od najmoćnijih oružja na svijetu i u razvoju je više od desetljeća – od 2008. godine.





Komentari

komentar

You may also like