Izrael traži od SAD-a milijardu dolara hitne vojne pomoći

Izraelski ministar će ovaj četvrtak zatražiti od SAD milijardu dolara hitne vojne pomoći, kazao je američki senator Lindsey Graham, a prenio Axios. Isto su potvrdili i izraelski glasnogovornici rekavši da će glavni razlog sutrašnje posjete ministra obrane Benny Gantza u SAD biti upravo dogovaranje nove pomoći.

Pomoć će biti zatražena za obnovu proturaketne obrane Iron Dome (“Željezna kupola”) i za nove navođene projektile koje koriste avioni.

Iako će zatraženu pomoć vjerojatno dobiti, neki od pripadnika Demokratske stranke već su se ranije pobunili protiv vojne pomoći Izraelu.  S druge strane, republikanski senator Graham, koji je i najavio izraelski zahtjev, tvrdi: ” To će biti dobra investicija za američki narod. Potrudit ću se da odluka prođe u Senatu.”, prenosi Axios.

Iako su u 2016. Izrael i SAD već potpisale sporazum od 3.8. milijarde $ pomoći kroz 10 godina, Izrael može tražiti dodatna sredstva.

Osim vojne pomoći, raspravljat će se o Iranskom nuklearnom sporazumu, prekidu vatre i rekonstrukciji Gaze te stanju u Libanonu.

Komentari

komentar





You may also like