Izrael Tursku smatra većom ugrozom od Irana!

Foto: daily sabah

Britanski medij Sunday Times objavio je članak prema kojemu Izrael koordinira svoje poteze s Egiptom, Saudijskom Arabijom i UAE, kako bi „demonizirao“ Tursku, koju rukovodstvo izraelske obavještajne službe Mossad smatra „velikom ugrozom“ po židovsku državu.

Navodno je Mossad proteklih 9 godina „razmatrao tursku prijetnju s kolegama iz Egipta, Saudijske Arabije i UAE“. Vodstvo Mossada smatra kako je „iranska moć krhka“, a da „stvarna opasnost dolazi od Turske“. Pritom se ne misli na smanjenje prijetnje od strane Irana, već na to da se nju može držati pod nadzorom „uz pomoć sankcija, embarga“ i td., međutim, „agresivna turska diplomacija … bacila je izazov strateškoj stabilnosti na Istočnom Sredozemnom moru“.

Britanski medij naglašava kako su adresanti ovakvih izjava vrha Mossada ne samo arapske zemlje – iranske suparnice, već i SAD i EU.

Ovdje, svakako, moramo pridodati i vijest koju je danas objavio izraelski „7 kanal“ (Arutz Sheva), pozivajući se na grčke medije. U vijesti se navodi kako je palestinski Hamas počeo „rat“ protiv Izraela po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (istinitost vijesti ovakve prirode nama je nemoguće provjeriti tj. razlučiti, radi li se ovdje o istini ili propagandi, pa se od spomenutih tvrdnji Geopolitika News unaprijed ograđuje, op. a.).

Spomenuti medij navodi kako je najnovija eskalacija sukoba u pograničnioj zoni Izraela i pojasa Gaze uslijedila nakon susreta šefa Hamasa Ismaila Hanije i turskog čelnika Erdogana u Istanbulu, kojemu su nazočili i djelatnici turske obavještajne službe MIT. Sve se to smatra novim znakom širenja turske ekspanzije na Bliskom istoku, smatra izraelski medij.





Zoran Meter: Erdogana pod kontrolom više ne drže ni Zapad ni Rusija

 





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like