Izrael tvrdi: Hamas bio u zgradi gdje je AP, radili na tehnologiji protiv Iron Dome sustava

Izraelsko bombardiranje zgrade od 13 katova u kojoj su se nalazili uredi Associated Press-a i Al Jazeera-e izazvalo je burne reakcije diljem svijeta. Čak je i američki predsjednik osudio napad, a Antony Blinken ga je okarakterizirao kao napad na medijske slobode. Događaj se zbio 15.5.

Direktor AP-a, jedne od najvećih medijskih agencija, rekao je kako je šokiran napadom i kako su izraelske tvrdnje o prisutnosti Hamasa u zgradi “čista laž”.

Izrael je sada konačno izašao s malo specifičnijim detaljima. Naime, Gilad Erdan, izraelski ambasador pri UN-u i SAD-u, tvrdi da su u zgradi bile tajne službe Hamasa, piše Jerusalem Post.

Objekt su koristile obavještajne službe Hamasa R&G i od tamo su radili na projektima SIGINT, ELINT i EW. Projekti su imali za zadatak osnažiti tehnološke mogućnosti Hamasa i pojačati njihovu mogućnost tehnološkog ratovanja, presrećući i mijenjajući radijske i elektronsko-magnetske signale IDF-a, ali i civilnih projekata u Izraelu, tvrdi.

Jedna od ciljeva Hamasa na kojem se radilo u toj zgradi je i onesposobljavanje izraelskog proturaketnog sustava Iron Dome (“Željezna kupola”).

Erdan tvrdi da je za Izrael bilo od “najveće važnosti” da spriječi takve operacije Hamasa. Naime, Izrael polaže većinu svog obrambenog kapaciteta upravo u sustav Iron Dome.




Izrael štiti slobodu medija, tvrdi Erdan i govori kako su učinili sve da ne naštete civilima, uključujući i novinare AP. Njima je rečeno sat vremena prije napada da napuste zgradu. “Izrael misli da oni (AP) nisu bili svjesni prisutnosti Hamasa jer je riječ o tajnoj jedinici.”- rekao je izraelski veleposlanik.

 





Komentari

komentar

You may also like