Izrael u iščekivanju skore sirijske uporabe ruskog sustava S-300

Izraelski mediji često pišu o ruskom protuzračnom sustavu S-300, isporučenom u listopadu prošle godine Siriji, a koji još nije stavljen u bojevo dežurstvo službene vojske te zemlje. Tako prekjučerašnje izdanje medija The Jeruzalem Post, koji se poziva na portal ImageSat, piše kako su lanseri S-300 dislocirani u regiji Damask.

Pri tom arapski mediji navode, kako je, paralelno sa stavljanjem tih sustava na sirijskom tlu u operativnu fazu, Rusija upozorila izraelske partnere na posljedice novih napada njegovih zračnih snaga na sirijske ciljeve. Naime, libanonski medij Al-Akhbar izvjestio je da će idući mjesec sirijske baterije sustava S-300 biti u potpunosti stavljene na bojevo dežurstvo unutar sirijske vojske i da je Rusija o tome upozorila izraelsku vladu.

Bila to istina ili ne, činjenica je kako ovi ruski sustavi, isporučeni sirijskoj vojsci, još uvijek nisu stavljeni u operativnu uporabu. A jedanko se tako čini kako će upravo to pitanje biti jedno od glavnih tema predstojećeg sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua 21. veljače u Moskvi. Tu informaciju, međutim, Kremlj još uvijek nije potvrdio.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like