Izrael: u novoj vladi sudjelovat će i arapska stranka

Samo 35 minuta prije roka sinoć u ponoć, Yair Lapid je obavijestio izraelskog predsjednika Reuven Rivlina da je uspio dogovoriti vladu, izvještava The Times of Israel.

Dogovor su potpisali Yair Lapid (stranka Yesh Atid), Naftali Bennett (stranka Yamina) i Mansour Abbas (arapska stranka Ra’am) nakon maratonskih pregovora. U koaliciji će sudjelovati, sve skupa, osam stranaka. Bennett će biti premijer do rujna 2023, a Lapid do prosinca 2025.

Ova vlada će služiti svim stanovnicima Izraela. Služit će onima koji su glasali za nas i onima koji nisu. Učinit ćemo sve da ujedinimo izraelsko društvo”- obećao je Lapid.

Kritičari tvrde da je nova koalicija sastavljena od politički i ideološki previše nesuglasnih stranaka te da pregovori još nisu završeni, niti da se stranke slažu oko svih pitanja. Tvrde da su prijavili dogovor prije ponoći samo kako bi svrgnuli Netanyahua i izbjegli pete izbore u dvije godine, a pregovori će se još nastaviti danima.

Vlada sada treba biti izglasana i ratificirana u izraelskom Knesset-u. Najvjerojatnije će se to dogoditi tek za 12 dana u kojima će dosadašnji premijer Netanyahu pokušati sve što je u njegovoj moći da ipak uništi dogovor koalicijske vlade. Abbas, vođa arapske stranke tvrdi da su ponude Netanyahu-a sve velikodušnije, dok je ranije pričao da nema nikakve šanse da će koalirati s arapskim strankama.

Već su se zbila dva kratka perioda u povijesti Izraela gdje su vladu podržale arapske opcije: 1950-tih je jedan arapski parlamentarac podržao vladu i 90-tih su arapske stranke podržale Stranku rada kako se vlada ne bi raspala. Ipak, ako zaživi koalicija sa strankom Ra’am, koja je iznenađujuće dobila 4 stolice u parlamentu, ovo će biti prva trajnija vlada u kojoj arapska stranka ima bitnu ulogu.
Mansour Abbas je, kako tvrdi,dogovorio 16.3 milijardi $ pomoći arapskom dijelu stanovništva. Abbas se zauzeo i za tradicionalne Beduine u pustinji Negev odakle dolazi glasačka baza njegovoj stanci. Najveća točka prijepora u pregovorima je bio zakon, kolokvijalno nazvan Kaminitz, iz 2017., koji, barem na papiru, ima za cilj spriječiti ilegalnu izgradnju objekata od strane arapskog stanovništva. Abbas tvrdi da su Bennett i Lapid spremni za “reviziju” zakona, piše Jerusalem Post.

Komentari

komentar

You may also like