Izrael u pritvoru drži 13 palestinskih novinara

Izraelske snage sigurnosti uhitile su jučer još dvojicu palestinskih novinara, pa se tako broj zatočenih novinara popeo na 13, izvještavaju Reporteri bez granica.

Uhićena je reporterka Zaina Halawani i kamerman Wahbi Mikeh u istočnom Jeruzalemu u kvartu Sheikh Jarrah gdje su izvještavali o napetostima zbog najavljenih deložacija palestinskih obitelji. Sud je odlučio da će biti u pritvoru pet dana (zasad). Ostali novinari su također uhićeni blizu spornih područja, napetih događaja, ali i na cesti u automobilu.

Uhićen je i Alaa Al-Rimaw, dopisnik Al Jazeera-e kojemu je dosuđen pritvor od nevjerojatna 3 mjeseca. No, palestinski novinari ne riskiraju uhićenje samo na javnom prostoru. Tako je bloger Ahmad Azaizeh uhićen u svom domu u Nazaretu zbog “poticanja mržnje”.

Reporteri bez granica svake godine rangiraju države po medijskim slobodama. Izrael je tako bio u 2021. na 86-tom mjestu od 180 država. Na prvim mjestima su skandinavske države. Zanimljivo je da su Albanija (83) i Tunis (73) na višem stupnju medijskih sloboda nego Izrael po ovom indeksu. Ostala mjesta su: SAD (44), Hrvatska (56), BiH (58), Srbija (93), Rusija (150) i Turska (153). Na samom začelju liste su Kina, Sjeverna Koreja i Saudijska Arabija.

Komentari

komentar





You may also like