Izrael ublažava blokadu pojasa Gaze

Nakon početka 11-odnevnog rata između izraelskih snaga sigurnosti i palestinskog Hamasa početkom svibnja ove godine, izraelska vlada uvela je potpunu blokadu pojasa Gaze, zatvarajući tamošnju nadzornu točku i ribolovnu zonu. Međutim, stanje se od tada do danas smirilo, a 21. svibnja potpisani prekid vatre uglavnom se poštiva s obje strane.

Upravo je to i bio razlog za slijedeću vijest: naime, Izrael je najavio nove olakšice vezane uz blokadu pojasa Gaze. O njima je za RIA Novosti govorio Raed Fattouh, direktor odbora za uvoz u spomenutoj palestinskoj enklavi.

„Odbor za uvoz robe Palestinske enklave obavijestio je tvrtke iz privatnog sektora o odluci izraelske vlade da ublaži blokadu na graničnom prijelazu Kerem Shalom. Izraelska je strana dozvolila uvoz i izvoz odjeće iz pojasa Gaze na Zapadnu obalu i Izrael, a olakšanje je utjecalo i na izvoz drvenog i plastičnog namještaja u Izrael”, kazao je Fattouh.

Već je ranije izraelska vlada proširila ribolovno područje uz obalu Gaze s devet na 12 nautičkih milja.

Ovdje treba napomenuti kako nova izraelska vlada, za razliku od prethodne – Netanjahuove, ima puno bolje odnose s demokratskom administracijom SAD-a na čelu s predsjednikom Joe Bidenom. Demokrati tradicionalno imaju više razumijevanja za palestinsko pitanje od republikanaca i nedvojbeno je da će nova izraelska vlada morati krenuti na ustupke s ciljem pomicanja palestinskog pitanja s „mrtve točke“ u koju je ono upalo u vrijeme mandata sada već bivšeg i najdugovječnijeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Napominjemo kako danas objavljujemo analizu koja se odnosi na novu izraelsku vladu, njene poteze po pitanju Irana i Palestinaca, njezinim odnosima s SAD-om, regionalnim arapskim državama i još dosta toga zanimljivog.





Komentari

komentar

You may also like