Izrael uništio trećinu sirijske protuzračne obrane

S Izraelom nema šale kada se radi o njegovoj sigurnosti. Tako barem proizlazi kada je riječ o njegovim zračnim napadima na proiranske ciljeve u Siriji i Iraku proteklih godina, s obzirom kako je iranske aktivnosti u tim zemljama, uključno i slanje oružja šijtskom pokretu „Hezbollah“ u susjednom Libanonu Izrael detektirao kao neposrednu ugrozu svojoj nacionalnoj sigurnosti. O tome sada pišu izraelski mediji, nakon što je početkom kolovoza „nepoznato“ zrakoplovstvo izvršilo snažne napade na bazu „Imam Ali“ u zoni strateški važnog sirijskog pograničnog grada Abu Qemala na tromeđi s Irakom i Jordanom, kada je u „tajnom“ napadu poginulo najmanje 15 osoba (info: The Times of Israel, 4. kolovoza).

Izraelski medij The Jeruzalem Post navodi kako je u posljednje dvije godine Izrael u vrijeme zračne kampanje „bitke između ratova“ do sada u Siriji uništio trećinu njezinih sustava protuzračne obrane, u vrijeme kada su stotine raketa „zemlja-zrak“ bile lansirane na izraelske zrakoplove u vrijeme njihovih borbenih misija na iranske vojne ciljeve u toj zemlji.

Izrael tradicionalno ne priznaje ali niti ne opovrgava izvođenje svojih zračnih napada na Siriju. Geografski prostor tih napada posljednjih je mjeseci znatno proširen i zahvaća ne samo prigradske zone Damaska i južne sirijske regije uz granicu s Izraelom, već i zone na istoku te zemlje, uz granicu s Irakom. Prema navodima The Jeruzalem Posta, u razdoblju od 2017. do 2020. godine sirijska PZO lansirala je 844 rakete „zemlja-zrak“ na izraelske vojne zrakoplove, u usporedbi s dvije rakete, lansirane u razdoblju od 2010.-2013.g. Kao protuodgovor na to djelovanje izraelski su zrakoplovi napadali baze, vatrene položaje, lansirne rampe i sredstva sirijske PZO, izbacivši iz stroja baterije sustava poput S-75, S-200, „Buk-M2“ i „Pancir-S1“, a u tim je napadima poginulo na desetke sirijskih vojnika i proiranskih boraca.

The Jeruzalem Post zaključuje, kako, s obzirom na razmještaj suvremenijih protuzračnih sustava u Siriji poput ruskih S-300 i raketa srednjega dometa koje je isporučio Iran, provedba izraelske zračne kampanje postaje sve složenija.

 

Komentari

komentar





You may also like